Șeful OMS propune înființarea unei „bănci” pentru virusuri, cu sediul în Elveția, pentru a facilita dezvoltarea rapidă a tratamentelor

Șeful OMS propune înființarea unei „bănci” pentru virusuri, cu sediul în Elveția, pentru a facilita dezvoltarea rapidă a tratamentelor

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a lăudat viteza istorică cu care se desfășoară cursa pentru vaccinurile împotriva Covid-19, dar a cerut ca orice „avans științific” să fie în beneficiul tuturor țărilor.

„Nu există nicio îndoială că un vaccin va fi un instrument esențial în controlul pandemiei și suntem încurajați de rezultatele preliminare ale studiilor clinice publicate săptămâna aceasta” de Pfizer / BioNTech, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus la sfârșitul Reuniunii anuale a OMS.

La mai puțin de un an după ce filiala OMS din China a raportat debutul bolii la sfârșitul lunii decembrie, laboratoarele americane Pfizer, în colaborare cu germanii de la  BioNTech au anunțat un vaccin „cu eficiență 90%” împotriva Covid-19, conform rezultatelor preliminare ale unui test încă în desfășurare. „Niciodată în istorie cercetările privind vaccinurile nu au progresat atât de rapid”, a spus directorul general al OMS. „Trebuie să arătăm aceeași urgență și același spirit de inovație pentru a ne asigura că toate țările beneficiază de această descoperire științifică”, a adăugat el.

Pandemia de coronavirus a ucis cel puțin 1.28 milioane de persoane și peste 52 de milioane de cazuri au fost raportate oficial de la începutul epidemiei, dintre care cel puțin 33,5 milioane sunt acum considerate vindecate . Totuși, acest număr de cazuri diagnosticate reflectă doar o fracțiune din numărul real de infectări. Unele țări testează doar cazuri severe, altele acordă prioritate testării țintite, iar multe țări sărace au o capacitate limitată de testare.

Dr. Tedros a declarat vineri că pandemia a arătat urgența înființării unui „sistem global de partajare a agenților patogeni și a probelor clinice, pentru a facilita dezvoltarea rapidă” a tratamentelor, vaccinurilor și altor terapii, care ar fi astfel aduse la rangul de „bunuri publice globale”. Șeful OMS a subliniat că un astfel de „sistem nu poate fi bazat pe acorduri bilaterale, iar negocierea nu poate dura ani”. „Propunem o nouă abordare care ar include un depozit de agenți patogeni, găzduit de OMS într-o unitate elvețiană sigură”, a spus el. El a adăugat că schimbul de agenți patogeni și alte probe clinice – pe care OMS le-ar putea facilita – ar fi totuși pe o bază „voluntară” și în conformitate cu anumite criterii care urmează să fie stabilite.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook