Șeful OMS prevede „un eșesc moral catastrofal” determinat de statele bogate, care monopolizează vaccinurile

Șeful OMS prevede „un eșesc moral catastrofal” determinat de statele bogate, care monopolizează vaccinurile

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat că lumea se va confrunta cu „un eșec moral catastrofal” dacă țările bogate monopolizează vaccinurile Covid-19, în detrimentul țărilor sărace.

„Trebuie să fiu sincer. Lumea se află în pragul unui eșec moral catastrofal, iar prețul acestui eșec va fi plătit prin viața și mijloacele de trai ale celor mai sărace țări ale lumii”, a declarat Ghebreyesus.

El dezaprobă atitudinea „egoistă” a țărilor bogate și critică aspru producătorii de vaccinuri care solicită aprobarea de reglementare în state mai degrabă înstărite, decât să transmită datele către OMS pentru a obține undă verde globală pentru utilizarea vaccinului.

Promisiunea accesului echitabil, în întreaga lume, la vaccinurile împotriva coronavirusului a fost compromisă, crede șeful OMS, care subliniază că 39 de milioane de doze au fost deja administrate în cel puțin 49 de țări bogate.

În același timp, „doar 25 de doze au fost administrate într-una dintre țările cu cele mai mici venituri. Nu 25 de milioane, nu 25.000, doar 25”.

În timp ce unele țări doresc să-și asigure accesul echitabil la vaccinuri, ele acordă prioritate propriilor acorduri cu producătorii, cresc prețurile și încearcă să ocolească cozile.

Tedros Adhanom Ghebreyesus spune că 44 de acorduri au fost semnate în 2020 între aceste țări și producători și cel puțin 12 au fost semnate de la începutul anului.

„Situația se înrăutățește din cauza faptului că majoritatea producătorilor au acordat prioritate aprobării de reglementare în țările bogate, în care profiturile sunt cele mai mari, în loc să depună dosare complete către OMS”.

„Această abordare egoistă nu numai că îi pune în pericol pe cei mai săraci și vulnerabili, dar este, de asemenea, sortită eșecului”, avertizează el.

„În cele din urmă, aceste acțiuni nu vor face decât să prelungească pandemia, suferința, restricțiile necesare pentru a o controla, precum și suferința umană și economică”, spune Tedros.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook