Șeful OMS cere solidaritate în distribuirea unui potențial vaccin. „Naționalismul va prelungi pandemie, nu o va scurta”

Șeful OMS cere solidaritate în distribuirea unui potențial vaccin. „Naționalismul va prelungi pandemie, nu o va scurta”

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a cerut solidaritate mondială în distribuirea oricărui viitor vaccin împotriva coronavirusului, pe fondul unei explozii a numărului de cazuri la nivel global.

Într-un discurs video prezentat în deschiderea Summitului Mondial al Sănătății de la Berlin, Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că singura modalitate de a depăși pandemia este să o facem împreună și să ne asigurăm că țările mai sărace au acces echitabil la un vaccin. „Este firesc ca țările să își protejeze mai întâi cetățenii, dar dacă și când vom avea un vaccin, va trebui să îl folosim eficient. Și cel mai bun mod de a face acest lucru este de a imuniza anumite grupuri din fiecare țară în parte, mai degrabă decât toți cetățenii din anumite țări”, a spus el. „O să fiu clar: naționalismul, în această privință, va prelungi pandemia, nu o va scurta”, a adăugat el.

Oamenii de știință din întreaga lume lucrează la dezvoltarea unui vaccin împotriva Covid-19, care a ucis până acum peste 1,1 milioane de oameni. Zeci de vaccinuri sunt în prezent testate în cadrul studiilor clinice, dintre care zece se află în stadiul cel mai avansat al fazei 3, implicând zeci de mii de voluntari.

Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie, Japonia și multe alte țări au făcut deja comenzi mari companiilor care creeaza cele mai promițătoare vaccinuri. Dar cresc îngrijorările asupra faptului că țările mai sărace ar putea fi trecute cu vederea.

OMS a lansat un program internațional, denumit Covax, pentru a asigura accesul echitabil la viitoarele vaccinuri, dar este dificil să strângă fondurile necesare.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook