Sechele de durată pentru pacienții tineri sau cei fără comorbidități, asociate cazurilor de „Covid pe termen lung”

Sechele de durată pentru pacienții tineri sau cei fără comorbidități, asociate cazurilor de „Covid pe termen lung”

Persoanele sănătoase și tinerii au un risc relativ mic de a avea complicații cauzate de Covid-19. Cu toate acestea, apar sechele de durată, mai ales în cazurile de „Covid pe termen lung”, adica acele persoane care prezintă simptome mult timp după ce au fost infectate cu SARS-Cov-2.

Potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu (care nu a fost încă evaluat de alți cercetători) publicat de The Guardian, care are ca scop evaluarea impactului pe termen lung al bolii asupra organelor persoanelor cu simptome persistente ale Covid, dar care prezentau un „risc scăzut”, aproape 70% dintre pacienți au deficiențe privind unul sau mai multe organe.

Aceste organe includ inima, plămânii, ficatul și pancreasul, la patru luni de la contaminare. Acest studiu a fost realizat folosind o combinație de scanări RMN, teste de sânge, măsurători fizice și chestionare online adresate pacienților cu vârstă medie de 44 de ani.

Insuficiență ușoară

„Vestea bună este că organele sunt ușoar afectate, dar în 25% dintre cazuri este vorba de două sau mai multe organe”, spune Amitava Banerjee, cardiolog și profesor în științele datelor clinice de la University College London, citată de cotidianul britanic The Guardian. „Trebuie să aflăm dacă [aceste deficiențe] persistă sau se îmbunătățesc – sau dacă există un subgrup de persoane la care ar putea să se înrăutățească”.

În unele cazuri, dar nu în toate, organele afectate se potrivesc cu simptomele Covid-19 experimentate de pacienți. Astfel, o persoană afectată la plămâni va avea probleme cu respirația. Cu toate acestea, studiul nu arată dacă deficiențele organelor afectate sunt cauza simptomelor persistente ale pacienților cu „Covid pe termen lung”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook