Regatul Bhutan a vaccinat aproape toată populația adultă în 9 zile, cu doar 37 de medici

Regatul Bhutan a vaccinat aproape toată populația adultă în 9 zile, cu doar 37 de medici
Vaccinare în Bhutan. Sursa foto: UNICEF

Când India i-a dat în dar Bhutanului vaccinuri anti-Covid, în ianuarie, regatul vecin a făcut o alegere neobișnuită. În loc să se grăbească să-i inoculeze pe toți cei 800.000 de cetățeni, guvernul a solicitat sfatul călugarilor budisti din templul Zhung Dratshang. Astrele nu au fost de bun augur, au spus ei. „Mai bine așteptați două luni și apoi administrați o primă doză unei femei născute în Anul Maimuței, iar procedura să fie făcută de către o femeie născută în același an”.

Așa că Bhutan a așteptat până pe 27 martie, când Tshering Zangmo i-a administrat prima doză de vaccin lui Ninda Dema, o femeie de 30 de ani născută în Anul Maimuței. Injectarea a avut loc la o școală din capitala Thimphu, la o oră favorabilă, 09.30, după ce s-au cântat rugăciuni. Apoi nu a mai existat nici un fel de întârziere. Într-o singură săptămână, 85% din populația adultă din Bhutan a primit o primă doză. Doar două țări, Israelul și Seychelles, au vaccinat o proporție (ușor) mai mare de oameni, dar ambelor le-a luat luni de zile pentru a face acest lucru, după cum arată graficul.

Realizarea a fost lăudată de UNICEF ​​(Fondul Internațional de Urgență pentru Copii al Organizației Națiunilor Unite) într-o postare pe Facebook.

Congratulations to Bhutan, where health volunteers have played a critical role in vaccinating half a million people…

Publicată de UNICEF pe Miercuri, 7 aprilie 2021

Recordul se datorează nu numai astrologilor din Bhutan, ci și liderilor politici. Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, a format Gardienii Păcii, un corp de serviciu național care a ajutat la înființarea și dotarea cu personal a peste 1.200 de centre de vaccinare în toată țara. Premierul Lotay Tshering este medic, iar ministrul sănătății, Dechen Wangmo, este licențiat în cardiologie și epidemiologie la prestigioase universități americane.

Ales în 2018, cu un program politic care punea accentul pe sănătatea publică, guvernul a avut un răspuns energic în fața pandemiei. Măsurile de carantină au fost stricte: în martie, regele a petrecut o săptămână în izolare, la întoarcerea în Thimphu dintr-un tur al provinciilor din sud, iar premierul s-a auto-carantinat timp de 21 de zile după o călătorie oficială în Bangladesh.

Voluntari pentru vaccin

Bhutan este considerată una dintre cele mai puțin dezvoltate țări din lume, dar este cunoscută pentru măsurarea progresului prin intermediul unui indice de fericire intern brut. Potrivit The Telegraph, Bhutan se bazează pe cetățenii voluntari, cunoscuți sub numele de „desuups”, pentru a pune în aplicare programul de vaccinare.

Voluntarii livrează vaccinurile centrelor de sănătate, aduc oamenii pentru programari și au educat bhutanezii cu privire la distanțare și măști.

Bhutan avea doar 37 de medici înainte de Covid-19

Înainte de pandemie, Bhutan avea doar 37 de medici și mai puțin de 3.000 de lucrători medicali cu normă întreagă, scrie The Telegraph .

Pentru a ajunge la aproximativ 3.000 de bhutanezi care locuiesc în sate de munte, o echipă de patru cadre medicale a fost ajutată de șase desuups care lucrează ca profesori locali de școală primară.

India, binefăcătorul tradițional al Bhutanului, nu a livrat toate dozele într-un singur transport. Așteptarea de câteva luni a permis buthanezilor să evite raționalizarea dozelor.

Deși Bhutan a înregistrat un singur deces din cauza Covid-19, nu este ferit de probleme. Șomajul este la un nivel record, iar prețurile cresc rapid.

Sursa: The Economist

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook