Ranitidina „este un agent puternic anti-SARS-Cov-2”, arată rezultatele testelor efectuate în Hong Kong

Ranitidina „este un agent puternic anti-SARS-Cov-2”, arată rezultatele testelor efectuate în Hong Kong

Ranitidina, un medicament antimicrobian utilizat împotriva ulcerelor gastrice și a infecțiilor bacteriene s-a dovedit a fi promițător în combaterea coronavirusului după testarea pe animale, au declarat luni oamenii de știință din Hong Kong.

Cercetările au fost efectuate pentru a evalua dacă metalo-medicamentele – compuși care conțin metale utilizate în mod obișnuit împotriva bacteriilor – ar putea avea proprietăți antivirale care ajută la combaterea coronavirusului SARS-CoV-2.

În timpul testele efectuate pe hamsteri aurii, cercetătorii au descoperit că unul dintre medicamentele din această familie, citratul de ranitidină bismut (RBC), este „un agent puternic anti-SARS-CoV-2”. „RBC poate reduce încărcătura virală în plămânul unui hamster infectat”, a spus Runming Wang, cercetător la Universitatea din Hong Kong. „Descoperirea noastră arată că RBC este un posibil antiviral împotriva Covid-19”.

Faptul că testele au fost încurajatoare la animale este departe de a demonstra că acest medicament poate avea și un efect benefic la om.

O cursă pentru tratamente

Deși zeci de tratamente împotriva Covid-19 sunt evaluate în întreaga lume, doar unul a demonstrat până acum eficacitate în ceea ce privește reducerea mortalității, dar în cazul pacienților grav bolnavi: dexametazona, un corticosteroid.

Un antiviral, remdesivir, reduce ușor timpul de recuperare al pacienților spitalizați cu Covid-19, dar nu a arătat niciun beneficiu în ceea ce privește reducerea mortalității. Aceste două tratamente au fost prescrise președintelui american Donald Trump, care a fost contaminat cu Covid-19.

Ambele prezintă însă dezavantaje. Remdesivirul este scump și este prezent în cantități reduse în întreaga lume, în timp ce dexametazona are un efect imunosupresor care prezintă un risc pentru pacienți, cu excepția celor cu forme grave.

Oamenii de știință din Hong Kong au subliniat că RBC, care este disponibil și larg utilizat împotriva ulcerelor de stomac, are un profil farmacologic sigur și complet. „Este utilizat de zeci de ani și, prin urmare, este destul de sigur”, a spus Runming Wang.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook