Prospectul vaccinului AstraZeneca/Oxford| Efecte secundare, riscuri și ingrediente

Prospectul vaccinului AstraZeneca/Oxford| Efecte secundare, riscuri și ingrediente

Prima persoană vaccinată cu serul dezvoltat de AstraZeneca, în colaborare cu Universitatea Oxford, este un britanic de 82 de ani. Vaccinul, denumit AZD 1222, nu a fost încă autorizat în Uniunea Europeană, dar Marea Britanie a dat undă verde folosirii acestuia pe 30 decembrie.

UE a comandat deja 300 de milioane de doze, în avans.

Guvernul britanic a publicat pe site-ul său prospectul vaccinului. O privire de ansamblu dezvăluie riscurile și efectele secundare:

1.Pentru cine este aprobat și recomandat vaccinul AstraZeneca?

Potrivit producătorului, serul este aprobat numai pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani. Până în prezent nu există date privind toleranța și efectul la copii, dar compania farmaceutică continuă testele.

AstraZeneca informează că sunt necesare două doze de vaccin pentru a obține un efect scontat. A doua injecție poate fi administrată între patru și douăsprezece săptămâni după prima.

2.Cum funcționează vaccinul?

Produsul AstraZeneca stimulează apărarea naturală a organismului. Determină organismul să genereze anticorpi împotriva virusului. Spre deosebire de vaccinul Pfizer/Biontech, nu este un ARNm, ci un vaccin de tip vector.

Este fabricat dintr-un virus inactivat (ChAdOx1). Un adenovirus care provoacă infecții la cimpanzei, dar care a fost modificat genetic astfel încât să nu se poată reproduce la om, deci nu are funcția de replicare.

Serul conține și material genetic al unei proteine ​​de suprafață cu care agentul patogen SARS-CoV-2 atrage celulele umane. Potrivit producătorului, vaccinul are un efect dublu: promovează formarea anticorpilor specifici dar și a celulelor T – ambele sunt importante pentru răspunsul imunitar.

3.Excepții: cine nu ar trebui vaccinat?

Persoanele cu boli febrile acute, severe, nu ar trebui vaccinate. Dacă ai o doar febră ușoară sau o răceală, poți primi vaccinul.

Femeile însărcinate, cele care alăptează, sau cele care intenționează să aibă un copil, nu au interdicție la vaccinare. În schimb, este indicat să solicite sfatul unui medic înainte de injecatare.

Persoanele cu tulburări de coagulare a sângelui sau deficit imunitar trebuie să consulte un medic înainte de vaccinare. În plus, persoanele alergice la unul dintre ingrediente (vezi 5.) nu trebuie vaccinate.

4.Ce efecte secundare pot apărea?

„Ca toate medicamentele, acest vaccin poate provoca reacții adverse, deși nu pentru fiecare caz în parte”, spune producătorul. În studiile clinice, majoritatea efectelor secundare au fost de natură ușoară până la moderată și s-au diminuat în câteva zile.

Următoarele reacții adverse au fost foarte frecvente (în mai mult de 10% din cazuri):

-sensibilitate crescută la durere

-căldură și roșeață la nivelul pielii

-mâncări

-umflături sau vânătăi în locul injectării

-stare generală proastă

-oboseală

-frisoane sau febră

-dureri de cap

-greaţă

-dureri articulare sau musculare

Următoarele reacții adverse au fost frecvente (până la 10% din cazuri):

-umflături în locul injectării

-febră

-greață

-simptome asemănătoare gripei, temperatură ridicată, dureri în gât, curgerea nasului, tuse și frisoane

Ocazional (până la 1% din cazuri):

-ameţeli

-scăderea apetitului

-dureri de stomac

-ganglioni limfatici măriți

-transpirație excesivă, mâncărime a pielii sau erupții cutanate.

5.Care sunt ingredientele vaccinului AstraZeneca AZD 1222?

Conform AstraZeneca, există 5 x 10 ^ 10 particule ale virusului într-o doză de 0,5 mililitri. De asemenea, producătorul afirmă că vaccinul conține sodiu și alcool, printre altele. Doza de sodiu este atât de mică (23 miligrame pe doză) încât este considerată infimă. Conținutul de alcool este, de asemenea, atât de scăzut – 0,002 miligrame de etanol pe doză -, încât nu are efecte detectabile.

AstraZeneca enumeră și următoarele ingrediente:

-Organisme modificate genetic

-L-histidină

-Clorhidrat de L-histidină monohidrat

-Clorură de magneziu hexahidrat

-Polisorbat 80

-Etanol

-Zaharoza

-Clorură de sodiu (sare de masă)

-Edetat disodic dihidrat

-Apă pentru preparate injectabile

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook