Primii 10 cei mai bogați oameni ai lumii ar putea achita vaccinarea întregii populații doar cu banii câștigați în pandemie

Primii 10 cei mai bogați oameni ai lumii ar putea achita vaccinarea întregii populații doar cu banii câștigați în pandemie

Cam așa stau lucurile: averile bogaților continuă să crească chiar și în pandemie, sau… mai ales în pandemie, după cum arată cifrele. Asta în timp ce o mare parte a populației suferă de pe urma acestei pandemii. Pe scurt, cei săraci suferă, iar Covid-19 sporește inegalitatea între clasele sociale.

Bogăția colectivă a miliardarilor lumii a crescut cu 3,9 trilioane de dolari între martie și decembrie 2020 și ajunge la 11,95 trilioane de dolari, arată raportul „Virusul inegalității”.

Cei mai bogați zece oameni ai lumii – o listă condusă de Jeff Bezos de la Amazon și Elon Musk de la Tesla, și care îi include, de asemenea, pe CEO-ul grupului de lux LVMH, Bernard Arnault, Bill Gates de la Microsoft și CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg – au marcat o creștere a averilor cu 540 miliarde de dolari în aceeași perioadă, a spus Oxfam.

Suma ar fi suficientă pentru a împiedica pe oricine să cadă în sărăcie ca urmare a pandemiei și să plătească vaccinarea întregii populații a planetei, au calculat cercetătorii.

„Suntem martorii celei mai mari creșteri a inegalităților de la începutul înregistrărilor”, declară Gabriela Bucher, director executiv al Oxfam International, în timp ce organizația caritabilă a solicitat impozite mai mari pe averi și protejarea muncitorilor.

„Economiile direcționează averile către o elită bogată care traversează pandemia în lux, iar cei din prima linie a pandemiei – lucrători din magazine, din domeniul sănătății și vânzătorii din piețe – se luptă să își plătească facturile”.

Un impozit temporar asupra profiturilor în exces realizat de cele 32 de corporații globale care au profitat cel mai mult în timpul pandemiei ar fi putut aduce 104 miliarde de dolari în 2020, a mai spus Oxfam.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook