Primele rezultate încurajatoare pentru proiectul de vaccin germano-american, Pfizer-BioNTech

Primele rezultate încurajatoare pentru proiectul de vaccin germano-american, Pfizer-BioNTech

Compania germană BioNTech și laboratorul farmaceutic american Pfizer au anunțat miercuri rezultate preliminare pozitive pentru proiectul lor comun de vaccin împotriva noului coronavirus, pe 45 de participanți.

Potrivit unui comunicat al celor doi parteneri, vaccinul experimental BNT162b1 „este capabil să genereze un răspuns de anticorpi neutralizanți la om la niveluri mai mari sau egale cu cele observate în serurile de convalescenți – și face acest lucru în doze relativ mici” a declarat Ugur Sahin, director general al BioNTech. Serul convalescent este sânge de la persoane infectate cu SARS-CoV-2,care s-au vindecat.

Datele preliminare provin dintr-un studiu așa-numit de fază 1/2 efectuat în Statele Unite, menit să verifice dacă vaccinul nu a fost toxic și dacă a declanșat un răspuns al sistemului imunitar pentru a pregăti organismul să reziste virusului. Au participat 45 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, majoritatea primind două doze la 21 de zile distanță, fie vaccin, fie placebo, fără să știe.

Febră după a doua doză

Dar mulți dintre participanți au avut febră după cea de-a doua doză, potrivit studiului postat online pe site-ul de publicare științifică medrxiv.org. Tehnologia acestui vaccin se bazează pe ARN-ul mesager, un cod genetic care este introdus în celulele umane pentru a-l face să fabrice anticorpi specifici coronavirusului.

Mai multe companii au publicat deja rezultate preliminare care indică faptul că vaccinurile lor experimentale declanșează un răspuns imun, după faza inițială a studiilor clinice, adică pe oameni.

23 de proiecte au demarat studii clinice, conform London School of Hygiene & Tropical Medicine, iar mai multe au trecut deja la a doua sau chiar a treia fază, care presupune injectarea vaccinului la mii sau zeci de mii de voluntari pentru a vedea dacă previne cu adevărat contaminarea.

Vaccinul companiei de biotehnologie americane Moderna și cel al Universității Britanice din Oxford, în colaborare cu laboratorul AstraZeneca, sunt printre cele mai avansate în studiile la scară largă, precum și câteva proiecte chineze, în special cel al companiei CanSinoBIO care a obținut deja autorizație de administrare a vaccinului soldaților armatei chineze.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook