Prima persoană vaccinată în Franța nu și-a dat consimțământul? „Trebuie să facem un vaccin?”

Prima persoană vaccinată în Franța nu și-a dat consimțământul? „Trebuie să facem un vaccin?”

Câteva cuvinte care schimbă totul. La 78 de ani, Mauricette M., rezidentă a unei case de bătrâni din regiunea pariziană, a devenit duminică, 27 decembrie, prima persoană din Franța vaccinată împotriva Covid-19. Evenimentul a fost transmis în direct pe canalele de știri. Dar o frază rostită de septuagenară i-a făcut pe mulți spectatori să tresară. În timp ce asistenta era pe punctul de a o vaccina, Mauricette M. spune: „Ah, trebuie să facem un vaccin?”.

Videoclipul a fost distribuit și comentat pe rețelele de socializare. Mulți utilizatori de internet l-au considerat o dovadă a faptului că prima persoană vaccinată din Franta nu a consimțit la acest act medical și nu era conștientă că urma să fie vaccinata. Fostul candidat la președinție, François Asselineau, a denunțat „un abuz de slăbiciune”.

Fostul membru al biroului național al Adunării Naționale, Jean Messiha, consideră că „această doamnă pare complet pierdută” și este „prima dintr-o serie lungă de cobai de vârsta a treia”.

Ce a spus cu adevărat Mauricette M.? Și-a dat consimțământul?

” Ah, trebuie să facem un vaccin?” sau ” Ah, trebuie să facem cu asta?”

Mauricette M. s-a trezit înconjurată de membri ai personalului spitalului și ai autorităților medicale, precum și de jurnaliști echipați cu microfoane, camere de filmat și aparate de fotografiat.

Unii spectatori cred că au auzit-o pe Mauricette M. spunând: „Ah, trebuie să facem un vaccin?”, alții cred că a spus: „Ah, trebuie să facem cu asta?”. Nu se distinge exact ce pronunță Mauricette M., care poartă mască. E de greu de auzit, chiar ascultând secvența de mai multe ori. Nici autoritățile și nici cei doi jurnaliști prezenți la fața locului, nu au putut să confirme pentru franceinfo cuvintele exacte rostite de bătrână.

„A fost o mulțime entuziasmată în jurul ei. A fost prea mult pentru această doamnă în vârstă de 78 de ani. Este o femeie care chiar nu știa prea bine ce se întâmplă. Pentru a nu-i spori emoțiile, ni s-a cerut să nu punem întrebări „, declară un jurnalist care a asistat la procedură. „A fost foarte impresionată”, spune un reporter. Jurnalista își amintește că femeia a fost uneori „confuză” în declarațiile sale. Mauricette M. a greșit în legătură cu vârsta pe care o are. Ea spune că are 70 de ani, dar adaugă că s-a născut în 1942. Mulțumește jurnaliștilor pentru că au venit să o vadă. Cu toate acestea, jurnaliștii nu „au rămas cu impresia că nu ar ști ce urmează să se întâmple”.

„Și-a dat consimțământul”, spun autoritățile

Autoritățile spun că regulile au fost respectate și confirmă că a existat „o înregistrare inițială a intenției de vaccinare”. Apoi „un consult pre-vaccinare” a demonstrat că „nu există contraindicații” și, în același timp, „i-au fost transmise informații clare și adecvate pentru obținerea consimțământului”. „Cu această ocazie, femeia a comunicat echipei medicale care o monitorizează zilnic decizia sa, și-a exprimat dorința de a fi vaccinată”.

Această versiune este coroborată de declarațiile șefului azilului care o găzduiește pe Mauricette M.: „Am obținut consimțământul femeii cu mult timp în urmă”, spune medicul. „Este datoria noastră să cerem pacienților consimțământul, deoarece ei pot refuza orice tratament în orice moment”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook