Președintele Consiliului European se opune introducerii rapide a pașapoartelor de vaccinare

Președintele Consiliului European se opune introducerii rapide a pașapoartelor de vaccinare

Charles Michel, președintele Consiliului European, este de părere că, dacă pașapoartele de vaccinare ar fi introduse prea repede, „s-ar crea o frustare enormă”. „Unele persoane ar avea impresia că solicitarea acestui certificat face vaccinarea obligatorie”, spune el, menționând că își dorește o dezbatere publică pe această temă.

Ideea introducerii unui astfel de pașaport a fost inițiată de premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, susține inițiativa și consideră că ar trebui generalizată pe plan european, deoarece este o „necesitate medicală”.

Charles Michel, pe de altă parte, consideră că introducerea unui astfel de certificat într-un timp foarte scurt ar avea un efect negativ asupra cetățenilor, care s-ar simți constrânși să se vaccineze.

Preşedintele Consiliului European a anunţat că va fi lansată o dezbatere publică pe această temă. „Faptul că o dezbatere este complicată sau sensibilă nu înseamnă că trebuie să o evităm. Suntem de acord, în principiu, cu introducerea unui astfel de certificat dar, dacă suntem de acord, când va fi momentul potrivit?”, întreabă Charles Michel.

Introducerea unui certificat de vaccinare pentru călătorii riscă să fie contestată la instanţe judiciare naţionale, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene sau la instanţe internaţionale, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook