Președintele Consiliului European cere un „certificat de vaccinare” recunoscut la nivel mondial, dar spune că „nu trebuie să ne grăbim”

Președintele Consiliului European cere un „certificat de vaccinare” recunoscut la nivel mondial, dar spune că „nu trebuie să ne grăbim”

Limitarea călătoriilor transfrontaliere, accelerarea vaccinării, stabilirea unui certificat comun: cele 27 de state membre UE încearcă să își coordoneze măsurile împotriva pandemiei Covid-19. Pentru moment, obiectivul pe care și-l propun liderii este de a vaccina 70% din populația europeană, până în vară. Problema unui posibil „pașaport de vaccinare” este deja subiect de discuție propus de unele țări, dar Charles Michel, președintele Consiliului European, consideră această discuție „prematură”.

„Deocamdată trebuie să lucrăm la un certificat de vaccinare care este recunoscut la scară europeană, chiar și la nivel mondial”, explică el pentru Europa 1. Însă a spus că este prea devreme pentru a fi dezbătută problema certificatului.

Prioritatea este dezvoltarea comună a acestor certificate, care vor specifica data vaccinării, precum și tipul de injecție primită. „Modul în care va fi utilizat presupune o dezbatere atât politică, cât și democratică. Nu trebuie să ne grăbim”, subliniază Charles Michel. Discuțiile celor 27 se concentrează în prezent pe stabilirea unor standarde comune pentru aceste certificate, pentru a permite recunoașterea între statele membre.

„Este corect să interzici celor 30% dintre europeni nevaccinați să călătorească în această vară?”

Mai ales că problema pașaportului divizează societatea. Grecia și Italia, în special, doresc salvarea turismului prin utilizarea certificatului, dar ideea trezește o mare reticență. „Dacă ne atingem obiectivul, înseamnă că 30% dintre adulți vor rămâne nevaccinați în vară. Este corect să faci certificatul un privilegiu și să interzici călătoriile altora?”, întreabă Charles Michel.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook