Polemica momentului| Ar trebui politicienii să fie vaccinați primii, pentru a oferi un exemplu?

Polemica momentului| Ar trebui politicienii să fie vaccinați primii, pentru a oferi un exemplu?

Este o întrebare la care se gândesc liderii politici ai lumii întregi în acest moment: cum să dea încredere populației în fața vaccinării? Potrivit unui sondaj Odoxa realizat la începutul acestei luni, după primele anunțuri promițătoare ale laboratoarelor Pfizer-BioNTech, în Franța, doar 50% ar fi de acord să fie vaccinați împotriva Covid-19.

În Statele Unite, unde același scepticism există în rândul populației, președintele ales Joe Biden și mai mulți dintre predecesorii săi precum Obama, George W. Bush și Bill Clinton sunt gata să dea un exemplu și să se vaccineze în fața camerelor de televiziune. Dar numai când le vine rândul. Pentru Bill Clinton și George W. Bush, ambii în vârstă de 74 de ani, momentul ar putea veni mai devreme. Același lucru este valabil și pentru Joe Biden, care este și printre cei despre care se spune că este „expus riscului” din cauza vârstei sale avansate: 78 de ani. În Marea Britanie, Regina Angliei, Elisabeta a II-a – 94 de ani – și soțul ei, prințul Philip – care împlinește curând 100 de ani – ar trebui să primească prima doză în următoarele săptămâni.

Nu sunt primii care își arată public încrederea în viitoarele vaccinuri. Vara aceasta, în Rusia, Vladimir Putin a dezvăluit că fiica sa a participat la studiile clinice ale Sputnik V, dezvoltat de Centrul de Epidemiologie și Microbiologie Nikolai Gamaleïa.

Această atitudine nu este lipsită de risc, însă. „Este o sabie cu două tăișuri, spune pentru L’Express Olivier Borraz, director de cercetare al sociologiei organizațiilor. „Vaccinarea poate merge foarte bine. Dar dacă apar probleme, cum ar fi efectele secundare grave în rândul populației, acest lucru se poate întoarce foarte repede împotriva lor”. Specialistul în acțiuni publice își amintește exemplul nefericit al lui John Grummer, responsabilul pentru siguranța alimentelor în timpul epidemiei provocate de boala vacii nebune – care a ucis 178 de oameni la începutul anilor 1990, în Anglia – care a lăsat-o pe fiica sa să manance un hamburger în fața camerelor de televiziune, crezând că va calma controversa.

Și mai direct, cazul lui Gerald Ford din 1976.

Fiasco-ul american din 1976

Februarie, 1976. Statele Unite se așteaptă la ce e mai rău. Câteva sute de soldați de la Base Fort Dix din New Jersey s-au îmbolnăvit. În acel moment, oamenii de știință cred că este o nouă tulpină a virusului H1N1, responsabilă pentru gripa spaniolă din 1918. Gerald Ford conduce țara. Tocmai a luat locul lui Nixon, prins în afacerea Watergate. Noi alegeri sunt programate pentru noiembrie. Ford vrea să-și pună amprenta și abordează problema direct.

O lună mai târziu, în martie, a fost pus în aplicare un plan de vaccinare a întregii Americi. Gerald Ford “himself” este înțepat în brațul stâng, la Casa Albă, cu zâmbetul pe buze. Concluzie: epidemia va ucide în jur de 30 de persoane și aproximativ 450 de persoane au paralizat, suferind de sindromul Guillain-Barré. Nu din cauza tulpinii virusului, care nu a mers mai departe de tabăra Fort Dix, ci din cauza vaccinului în sine. Un adevărat fiasco.

Recent, multe canale mass-media de peste Atlantic i-au amintit lui Donald Trump de această poveste. Chiar dacă situația nu este cu adevărat comparabilă, Covid-19 reprezentând un real pericol, mesajul este clar: atenție să nu mergem prea repede. „Pentru asta a fost criticat ulterior Gerald Ford: s-a plasat în prima linie, în loc să-i lase pe experții săi să vorbească mai întâi. A vrut să gestioneze această criză. În direct. După câteva milioane de vaccinări, campania sa de vaccinare a fost un dezastru si s-a oprit”, își amintește Olivier Borraz. De altfel, Ford a pierdut și alegerile din acel an, în fața democratului Jimmy Carter.

„Politica nu poate fi un model”

În Franța, nici Emmanuel Macron și niciun alt membru al guvernului nu vor fi vaccinați înaintea celorlalți. Dar mulți spun că vor să se conformeze în timp util. „De îndată ce este posibil, voi fi vaccinat, cred că va fi cazul tuturor membrilor guvernului”, a spus ministrul Economiei. Dar opinia lui este opusă celei lui Joe Biden: „Nu este nevoie să faci publicitate în legătură cu acest lucru, cred că se poate face discret”.

Aceasta este o alegere bună, spune Linda Cambon, profesor al Institutului de Sănătate Publică din Bordeaux. Ceva mai acceptabilă, cel puțin. Deoarece, în ceea ce privește problemele de sănătate, poziția politică este cu două tăișuri.

„Puneți un star, un medic generalist în prim plan, dar nu personalități politice, dacă e vorba de vaccinare. Ele nu pot servi drept model în această problemă”, a declarat ea pentru L’Express. „Vaccinarea în avans poate fi interpretată ca un privilegiu. Și dacă aceste personalități se vaccinează fără a-și justifica decizia sau nu fac acest lucru prezentând argumente precum „vaccinul nu este încă sigur”, va crește neîncrederea populației”, observă ea.

Marie-Paul Kieny, președintele comisiei franceze responsabile cu evaluarea cercetării vaccinului împotriva Covid-19, nu este de acord. Este „important ca politicienii, oamenii de știință, cei care au dezvoltat vaccinul, să dea un exemplu. Așa cum am făcut cu Ebola în trecut”, a afirmat ea pentru France 5.

În Franța, un medic a fost însărcinat cu consolidarea încrederii în viitoarele vaccinuri Covid-19. Profesorul de imunologie pediatrică Alain Fischer nu lasă loc pentru moment  nici unei comunicari politice în viitoarea campanie de vaccinare. „Acest lucru ar trebui făcut într-un cadru de încredere, adică cu medicii și farmaciștii care sunt primii ce pot da sfaturi în materie”, a explicat el în mod clar.

Linda Cambon este în favoarea unei vaccinări timpurii a politicienilor, pentru a lupta împotriva scepticismului actual. „Mă vaccinez, nu pentru că sunt ministru, ci pentru că sunt printre oamenii care au adus vaccinul în țară. Acest lucru arată că am încredere totală în procedurile cu care a fost autorizat pe piață”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook