Îngrijorat că, până în Bosfor, experimentul s-ar fi putut produce în orice moment, Secundul s-a grăbit să-i mai pună o întrebare lui Bravo: „Spuneţi-mi doar dacă acest experiment e iminent”.

„Iminent? Nu cunosc sensul exact al acestui cuvânt”.

Deşi încerca în continuare să nu se impacienteze, Secundul şi-a propus să obţină de la şoarece o informaţie clară, dar şi-a înfrânat pornirea de a o smulge cu forţa. Constrângându-l pe soarece l-ar fi stânjenit pe motan, ar fi însemnat să-l jignească pe şobolanul de cursă lungă iar asta nu-şi dorea în ruptul capului. Aşa că îşi trase până la cot mănuşile de catifea ale diplomaţiei: „Vă întreb dacă experimentul vital pentru omenire al lui Kedi efendi, la care cu onoare participaţi, alături de alţi unsprezece şoareci-savanţi, se va desfăşura curând. Dacă voi avea cinstea să se petreacă pe vasul meu”.

„În primul rând, n-aş zice despre ceilalţi unsprezece că sunt savanţi. E bine să ştiţi că sunt simpli şoareci de bibliotecă” a ţinut să precizeze Bravo. „Mă întrebaţi cînd se va produce experimentul. Dar despre ziua şi ora aceea nu ştie nimeni, nici îngerii cerurilor, ci numai…”.

„Numai… cine?”.

„Nu pot dezvălui nimic, v-am mai spus, până nu ajungem în Bosfor”.

Secundul a făcut încă o încercare: „Mi se pare mie sau aţi citat din Evanghelii?”.

„Nu vi se pare. Vă felicit, sunteţi un interlocutor redutabil. Am citat din Evanghelia după Matei, 24 cu 36, fiindcă un savant ca mine nu vă putea da un altfel de răspuns”.

“Dar acolo e vorba despre sfârşit” a observat cu un vag fior Secundul.

„Vă înşelaţi, domnule Secund. Recitiţi pericopa. E vorba despre început”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook