Toţi şoarecii din Pisicopole se retrăseseră în biblioteci. Însemna că au fost obligaţi – potrivit limbajului comunicatelor militare – să se replieze elastic pe poziţii dinainte stabilite. În cazul lor – au pierdut războiul şi au fost surghiuniţi în biblioteci. Dar, spre deosebire de exilaţii din Insula Ţuguiată, soarecii au fost blagosloviţi cu o soartă fericită, chiar dacă nu toţi aveau vocaţia studiului.

Foxtrot într-un fel chiar asta a remarcat: „Pentru unii, biblioteca nu e decât o perpetuă arestare la domiciului. Mi-ar plăcea să-i cunosc, au devenit, fără îndoială, tobă de carte”.

A avut grijă Echo să-i mai taie din elan: „Paradoxal, ultimii şoareci din Pisicopole sunt tot mai mulţi. E greu şi să-i numeri”.

„De ce-ar fi greu?” s-a burzuluit Foxtrot. „Câte biblioteci sunt pe-aici?”.

„Să încercăm să le numărăm pe cele mai importante: biblioteca Atatürk din Taksim, biblioteca Celik din Sultanahmet, biblioteca Muzeului de Arhelologie, biblioteca sultanului Ahmed al III-lea din Palatul Topkapı,  biblioteca barocă de lângă Bazarul Acoperit….”.

Charlie ceda nervos: „Mă ia cu capul! Mai sunt multe?”.

„Răbdare, n-am pus la socoteală bibliotecile celor vreo 40 de universităţi. Acolo se ascund la vedere cele mai puternice confrerii ale şoarecilor”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook