Pentru că n-avea prea mult timp de pierdut, Secundul a intrat direct în subiect: „Şi cu ce treburi la Istanbul?”.

„Eu, personal, vreau să vizitez farul din Fatih” a răspuns Bravo. Şi a adăugat cu falsă modestie: „Scriu o istorie exhaustivă a farurilor din toate timpurile”.

„Absolut lăudabil” l-a complimentat Secundul.

Încurajat, Bravo a adăugat: „De fapt, am un proiect cu mult mai important. Pregătesc un tratat….”.

Vîzându-l că se codeşte să continue, Secundul s-a prefăcut impresionat şi curios: „Un tratat?! Asta nu-i la îndemâna oricui!”.

„Un tratat despre mările-fantomă”.

„Vasele-fantomă vreţi să spuneţi”.

„Nu, nu. Aţi auzit bine: mările-fantomă. E un subiect la care lucrez de ceva vreme”.

„Mda, pare… este un subiect pasionant. N-am pretenţia să înţeleg în totalitate…”.

„E foarte simplu” l-a încredinţat Bravo, bucuros să obţină un ascendent asupra Secundului. „Aţi văzut vreodată un vas-fantomă?”.

Secundul s-a prefăcut că reflectează: „Nu cred… nu prea… nu-mi amintesc… cu siguranţă nu”.

„Ei, tocmai asta e esenţa chestiunii” i-a explicat surescitat Bravo. „N-aţi văzut un vas-fantomă, pentru că pe mările pe care le străbateţi nu există. Reţineţi: vasele-fantomă circulă pe mări-fantomă”.

Secundul se străduia din răsputeri să nu-şi piardă răbdarea: „Vă felicit, Aveţi o gîndire foare… ingenioasă!… Dar înţeleg că sunteţi şi parte a unui experiment de importanţă vitală pentru omenire”.

Auzind despre experiment, Bravo a devenit brusc precaut. S-au uitat  bănuitor în toate părţile, apoi i-a replicat conspirativ Secundului: „Nu putem vorbi acum despre asta. Căutaţi-mă când intrăm în Bosfor”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook