Paris| Masca devine obligatorie în aer liber, în zonele aglomerate

Paris| Masca devine obligatorie în aer liber, în zonele aglomerate

Purtarea unei măști în aer liber este obligatorie începând de astăzi, 10 august, pe 105 străzi, cheiurile Senei sau piețe aglomerate din Paris și în mai multe zone din regiune.

„Toți indicatorii arată că virusul circulă din nou mai activ în regiune”, susțin autoritatile pentru a justifica această nouă regulă, programată pentru o perioadă de o lună. Purtarea unei măști e obligatorie pentru cei cu vârste de peste 11 ani.

Este vorba despre „zone turistice, piețe deschise sau străzi comerciale”, „malurile Senei, Canalul Saint-Martin”, dar și „Montmartre”, a explicat pentru AFP Nicolas Nordman, oficial al primăriei din Paris.

„Este vorba despre locurile unde e multă lume, unde este dificil să se respecte distanța, locuri în care se organizează petreceri, unde nu se respecta măsurile de prevenție”, au adăugat aleșii.

Măsura este valabilă și pentru biciclete și scutere. Pe de altă parte, obligația de a purta mască nu se aplică „persoanelor cu dizabilități care au un certificat medical care justifică această scutire”.

„Amenzile vor veni ulterior”

La început, „va rămâne la stadiul de recomandare, timp de o săptămână, iar amenzile (135 de euro) se vor aplica mai târziu”.

Măsura nu e valabilă pe Champs-Élysées

Pe rețelele de socializare, mulți s-au întrebat cum au fost alese zonele în care se implementează această măsură. Nici Turnul Eiffel, nici Champs-Élysées, care sunt totuși principalele locuri turistice ale capitalei, nu sunt afectate de această nouă regulă. „Cartografierea s-a făcut la recomandările Poliției, apoi cu indicațiile diverșilor oficiali. Având în vedere lățimea trotuarelor și faptul că frecvența turistică este mai mică, deocamdată nu este obligatoriu să purtați o mască pe o arteră precum Champs-Élysées sau Grands Boulevards”, explică Audrey Pulvar, asistentul orașului Paris, pentru Europa 1.

Multă vreme prezentată ca „inutilă” de către autorități, masca a devenit obligatorie în locurile publice închise pe 20 iulie. De o săptămână, prefecții au fost autorizați să o impună si în aer liber, „atunci când circumstanțele locale o impun”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook