OMS: Varianta britanică a coronavirusului este prezentă în 50 de țări

OMS: Varianta britanică a coronavirusului este prezentă în 50 de țări

O a treia mutație descoperită de Japonia duminică ar putea avea un impact asupra răspunsului imun și ar trebui studiată în continuare, potrivit OMS, care în buletinul săptămânal menționează „o variantă îngrijorătoare”. „Cu cât se răspândește mai mult virusul SARS-CoV-2, cu atât are mai multe oportunități de a suferi mutații”, spune OMS. „Nivelul ridicat al contaminării obligă să ne gândim că vor apărea mai multe variante”.

Nume: VOC 202012/01

Raportată pentru prima dată de OMS pe 14 decembrie, varianta britanică VOC 202012/01 a fost depistată în 50 de țări, declară OMS.

Rezultatele testelor indică o distribuție în funcție de vârstă și sex similară cu cea a celorlalte variante aflate în circulație. Datele obținute în urma monitorizării contactelor arată „o transmisibilitate mai mare atunci când cazul de referință este infectat cu noua variantă”.

Varianta sud-africană, în 20 de țări

Varianta identificată în Africa de Sud, 501Y.V2, raportată pentru prima dată pe 18 decembrie, a fost până acum depistată în 20 de țări. „Pe baza investigațiilor preliminare în curs de desfășurare în Africa de Sud, este posibil ca varianta 501Y.V2 să fie mai transmisibilă decât variantele care circulau anterior în Africa de Sud”, spune OMS.

În plus, în timp ce noua variantă nu pare să provoace o formă mai severă a bolii, creșterea rapidă a numărului de cazuri observate a pus sistemele de sănătate sub presiune.

Extensia răspândirii geografice a celor două variante este probabil subestimată, adaugă OMS, din cauza faptului că acestea au fost descoperite doar de țările cu capacitatea de a secvenția virusul.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook