OMS: Trecem într-o nouă etapă. “Al doilea val poate fi mai agresiv”

OMS: Trecem într-o nouă etapă. “Al doilea val poate fi mai agresiv”

Creșterea numărului de cazuri în țările care inițial au reușit să controleze virusul arată că intrăm într-o nouă fază, pentru care suntem acum mai bine pregătiți, a spus Dr Takeshi Kasai, directorul regional pentru Pacificul de Vest din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

“Ce se întâmplă nu este o simplă revenire a virusului. Credem că este semnul că am intrat într-o nouă etapă a pandemiei. În această fază, țările sunt capabile să țină sub control efectele nocive pentru oameni și economie.”.

State precum Japonia, Vietnam , Coreea de Sud sau Australia au reușit să neutralizeze virusul în primele luni ale epidemiei, dar acum se confruntă cu creșteri ale numărului de cazuri.

“În unele situații, al doilea val este mai agresiv decât începutul epidemiei”, a completat Kasai, care este responsabil pentru zona ca include China, Coreea de Sud, Japonia, Australia și Filipine, printre altele, scrie Time.

Revenirea epidemiei este legată de relaxarea regulilor stricte de prevenție, pe măsură ce statele își repornesc economiile.

Kasai este de părere că autoritățile “trebuie să acționeze țintit”, pentru a împiedica “un impact negativ asupra economiei și cetățenilor”.

“Îmbinând detectarea timpurie cu o acțiune fermă asupra cazurilor descoperite, la care se adaugă comportamentul oamenilor care respectă normele de siguranță, multe state descoperă din timp focarele și le controlează mai ușor, cu intervenții țintite.”, a declarat Kasai.

Legat de mutațiile pe care virusul le-ar putea suferi, oficialul OMS a afirmat că studiile arată că SARS-Cov-2 este un virus relativ stabil și cercetările asupra potențialelor vaccinuri nu vor fi afectate.

“Covid-19 va rămâne aici în viitorul apropiat. Știm că este o perioadă lungă și dificilă, că vom avea de-a face și cu momente de regres. Dar trebuie să continuăm, să învătăm și să fim împreună”, a concluzionat el.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook