OMS ia apărarea vaccinului AstraZeneca. „Este prea devreme pentru a-l respinge”

OMS ia apărarea vaccinului AstraZeneca. „Este prea devreme pentru a-l respinge”

Mai mulți oficiali ai OMS și ai sistemului Covax au avertizat luni împotriva pesimismului legat de serul anti-Covid al AstraZeneca. „Este mult prea devreme pentru a respinge acest vaccin”, care reprezintă „o parte importantă a răspunsului mondial la actuala pandemie”, spune Richard Hatchett, conducătorul CEPI, aripa de cercetare a mecanismului Covax, înființat de OMS – care își propune să garanteze o distribuție echitabilă a mijloacelor de luptă împotriva Covid-19.

„Este absolut crucial să folosim instrumentele pe care le avem, cât mai eficient posibil”, a insistat el în timpul conferinței de presă de la Geneva.

Vaccinul AstraZeneca a avut unele obstacole în ultimele săptămâni, eficacitatea acestuia fiind pusă la îndoială pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Africa de Sud a ridicat problema „eficacității produsului față de varianta sud-africană, cunoscută ca fiind mai contagioasă și în mare parte responsabilă pentru al doilea val din țară”.

Își fac vaccinurile treaba?

Michael Ryan, director pe probleme de sănătate în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, a vorbit si el în acest sens.

„Sarcina principală a vaccinurilor este de a reduce numărul spitalizărilor și deceselor. Și mi se pare că, în prezent, datele ne arată că asta fac toate vaccinurile”.

„S-ar putea să avem nevoie de o a doua sau o a treia generație de vaccinuri pentru a face mai mult”, spune el, bazându-se pe experiența sa în combaterea unora dintre cele mai letale boli. „În ceea ce privește gestionarea crizelor, trebuie să facem tot ce putem, cât mai repede” .

OMS examinează aprobarea AstraZeneca

Vaccinul AstraZeneca, care nu a primit încă aprobarea OMS, dar a primit undă verde de la autoritățile sanitare din multe țări, inclusiv din Uniunea Europeană, reprezintă principalul ser anti-Covid pe care sistemul Covax vrea să îl distribuie în principal în țările defavorizate pentru a proteja cu prioritate lucrătorii din domeniul sănătății și persoanele cele mai vulnerabile.

Comitetul de experți al OMS a examinat luni cazul AstraZeneca, însă concluziile vor veni în câteva zile.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook