OMS cere ca școlile să rămână deschise, deși avertizează în privința exploziei de cazuri noi

OMS cere ca școlile să rămână deschise, deși avertizează în privința exploziei de cazuri noi
Foto: Hans Kluge, director regional OMS

Europa se confruntă în prezent cu o „explozie” a numărului de cazuri Covid-19 și nu trebuie să-și relaxeze eforturile împotriva pandemiei, a declarat joi directorul filialei europene a Organizației Mondiale a Sănătății, în timp ce solicită închiderea școlilor doar ca ultimă soluție.

„Vedem o explozie” de contaminari cu „un milion de cazuri suplimentare în doar câteva zile” în Europa și „vedem, de asemenea, treptat creșterea mortalității”, a declarat Hans Kluge într-un interviu acordat AFP. „Nu ne putem relaxa” și „va fi un moment puțin dificil, trebuie să fim sinceri în privința asta”, a avertizat el.

Zona OMS din Europa, care include 53 de țări, inclusiv Rusia, a înregistrat peste 11,8 milioane de cazuri și aproape 295.000 de decese de la începutul pandemiei, potrivit tabelului de supraveghere al organizației. În ultimele șapte zile, au fost înregistrate aproape 1,8 milioane de cazuri noi, precum și 19.500 de decese.

Potrivit estimărilor OMS, „prin folosirea la scară largă a măștii și control strict asupra adunărilor, putem salva mai mult de 261.000 de vieți până în februarie, în Europa”. „Status quo-ul nu este o opțiune”, iar organizația ONU solicită statelor să ia măsuri „țintite și proporționale” pentru a contracara creșterea cazurilor noi și a mortalității, potrivit lui Kluge.

Dar școlile trebuie să rămână deschise, iar activitatea lor să fie oprită doar în ultimă instanță, crede el. „Nu există niciun motiv să spunem că școlile sunt un vector major de transmitere. Trebuie să ținem școlile deschise până la final, deoarece nu ne putem permite o generație pierdută din cauza Covid-19″.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook