OMS aprobă vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca. „Se potrivește perfect cu prioritatea momentului”

OMS aprobă vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca. „Se potrivește perfect cu prioritatea momentului”

Organizația Mondială a Sănătății a acordat luni aprobarea de urgență pentru vaccinul anti-Covid al AstraZeneca, care deschide calea pentru distribuirea a sute de milioane de doze către țările defavorizate, până acum private de imunizare, anunță OMS într-un comunicat de presă.

Procedură ajută țările care nu au mijloacele de a stabili singure eficacitatea și siguranța unui medicament să aibă acces mai rapid la terapii și permite dispozitivului Covax, configurat pentru a asigura accesul echitabil la vaccin, să înceapă distribuția. Majoritatea celor 337,2 de milioane de doze pe care dispozitivul Covax, condus de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Alianța pentru vaccinuri (Gavi) și Coaliția pentru inovații în pregătirea pentru epidemii (Cepi), sunt produse de AstraZeneca. Ele vor fi livrate până la jumătatea anului.

Dozele deținute de Covax sunt fabricate în Coreea de Sud și India de către Serum Institute of India (SII). Aprobarea privește aceste două versiuni, potrivit unui comunicat al OMS. Săptămâna trecută, vaccinul a fost deja recomandat de comitetul de experți în vaccinuri al OMS pentru cei peste 18 ani sau mai mult, inclusiv în țările în care circulă variante mai contagioase.

Însă eficacitatea vaccinului dezvoltat de Universitatea din Oxford (Regatul Unit) și de gigantul farmaceutic AstraZeneca a fost pusă la îndoială în ceea ce privește persoanele peste 65 de ani. De altfel, varianta sud-africană a virusului, prezentă acum în multe țări, pare să evite serul AstraZeneca. Dar OMS consideră că acest vaccin se potrivește perfect cu prioritatea momentului: limitarea severității și mortalității unui virus care a luat viața a 2,4 milioane de oameni în puțin peste un an.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook