Ochelarii de vedere te feresc de Covid-19. Barieră pentru particulele infectate și contact redus al mâinilor cu fața

Ochelarii de vedere te feresc de Covid-19. Barieră pentru particulele infectate și contact redus al mâinilor cu fața

Ochelarii ar putea fi o protecție bună împotriva Covid-19. Asta susțin medicii de la spitalul Suizhou, din centrul Chinei. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au analizat profilul a 276 de pacienți cu coronavirus, internați în spital timp de 47 de zile.

Doar 16 dintre ei aveau o tulburare de vedere care le impunea să poarte ochelari sau 6% dintre pacienți, în timp ce peste 30% dintre persoanele de aceeași vârstă care trăiesc în  regiune poartă ochelari.

Protecție pe două niveluri?

Confruntați cu această statistică, cercetătorii au investigat ipoteza că ochelarii ar proteja împotriva coronavirusului. Ei au publicat rezultatele cercetărilor miercuri, 16 septembrie, în revista medicală JAMA Ophthalmology.

Potrivit acestora, purtarea ochelarilor ar putea acționa pe două niveluri: ca bariera împotriva particulelor care transportă coronavirusul, dar și ca protecție personală, deoarece ochelarii reduc zona feței care poate fi atinsă cu mâinile.

„Probabilitatea biologică”

„Acest lucru are o oarecare plauzibilitate biologică, având în vedere că în spitale folosim ochelari de protecție”, admite Lisa Maragakis, specialist în boli infecțioase la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore (Statele Unite), citată de New York Times.

Cu toate acestea, ea reamintește că acest studiu ar trebui luat în considerare cu prudență, datorită eșantionului redus și a altor câteva explicații posibile pentru acest fenomen (izolare, obiceiuri sociale etc.). „Sunt necesare studii suplimentare pentru a vedea dacă tendința este menținută la alte grupuri de testare”, observă dr. Thomas Steinemann, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Oftalmologie, care crede că studiul este « provocator și extrem de interesant ».

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook