Oameni care dau putere viitorului| Mariana Preda a dus naiul la Amsterdam și a înființat singura secție de nai din Europa Centrală și de Vest

Mariana Preda este o tânără artistă cântăreață la nai, care locuiește și studiază în Amsterdam. A început să cânte la nai la vârsta de 6 ani. În 2013 s-a mutat în Olanda că să studieze muzică clasică și contemporană la Conservatorul din Amsterdam.

De-a lungul carierei i-a avut profesori pe maestrul Gheorghe Zamfir și pe Damian Drăghici. Mariana Preda i-a făcut și pe olandezi să creadă în frumusețea și valoarea naiului, instrument care le era complet străin, așa că a reușit să înființeze în cadrul Conservatorului secția de nai, singura din Vestul și centrul Europei.

Mariana Preda cânta atât muzică folcorica cât și cover-uri ale pieselor celebre. Are și propiile piese cântate la voce și nai. A susținut concerte în România, inclusiv pe scena UNTOLD, dar și în străinătate (Milano, Roma, Bruxelles, Havana, Los Angeles, Copenhaga sau New York).

„Multe țări nu au folclorul pe care noi îl avem. Se studiază, inclusiv în străinătate, folclorul românesc, pentru că este foarte complex. Sunt foarte bucuroasă că, pe lângă celelalte genuri muzicale pe care le cânt cu naiul, obișnuiesc să cânt și folclor. Am cântat dintotdeauna folclor și voi cânta de acum înainte”, a spus Mariana Preda la Smart Radio.

Nu a uitat România, mai mult, a dus o parte din țara noastră în Olanda și i-a fascinat pe cei de acolo cu autenticitatea și istoria noastră. Împreună cu colegii de la Conservatorul din Amsterdam, ne-au transmis urări de 1 Decembrie, în mai multe limbi: engleză, olandeză, ebraică, turcă. „Ambasadoarea naiului” a depășit bariera granițelor fizice și spirituale.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook