O copie veche a unei picturi de Murillo, distrusă de un restaurator din Spania

O copie veche a unei picturi de Murillo, distrusă de un restaurator din Spania

Pe 19 iunie, un colecționar privat de artă din Valence a avut surpriza neplăcută să vadă unul dintre tablourile sale desfigurate. Plătise un restaurator de mobilă cu 1200 de euro pentru a restaura o copie a picturii „Imaculata Concepție”, creație a artistul baroc Bartolomé Esteban Murillo.

Din păcate, lucrurile nu au mers cum se astepta, iar chipul Fecioarei Maria a devenit de nerecunoscut, în ciuda încercărilor de a o readuce la starea inițială. Când colecționarul a cerut explicații, i s-a răspuns că a încercat pur și simplu să „rezolve” problema, potrivit Europa Press. Un alt specialist, de data aceasta expert în restaurare, a fost angajat pentru a salva tabloul.

Originalul și încercările de recuperare

Dacă rezultatul catastrofal poate stârni râsete, nu este prima dată când se ajunge la acest tip de „performanță”. În biserica din Borja, o frescă Ecce Homo a fost redenumită „maimuța lui Hristos” după o altă „restaurare”. O statuie policromă a Sfântului Gheorghe din secolul al XVI-lea, este un alt exemplu de restaurare eșuata. Această tendință evidențiază o mare problemă a legislației din Spania.

Intervievată de Europa Press, María Borja, unul dintre vicepreședinții Asociației Conservatorilor și Restauratorilor din Spania (Acre), spune că aceste incidente sunt „mult mai frecvente decât s-ar putea crede”. „Le descoperim doar atunci când oamenii le raportează presei sau pe rețelele de socializare, dar există multe situații în care munca este întreprinsă de persoane care nu sunt pregătite”.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook