Norvegia elimină restricțiile Covid doar după ce toți locuitorii sunt vaccinați

Norvegia elimină restricțiile Covid doar după ce toți locuitorii sunt vaccinați

În Norvegia, eliminarea restricțiilor de sănătate va fi condiționată de vaccinarea întregii populații, anunță Guvernul. Ultimul pas al relaxării restricțiilor, amânat deja de două ori, „va fi implementat la trei săptămâni după ce fiecare persoană cu vârsta peste 18 ani primește prima doză a vaccinului anit-Covid”, potrivit oficialilor. Până în prezent, 87,2% din populația adultă a primit cel puțin o primă doză a vaccinului.

„În următoarele trei săptămâni după ce toți adulții au fost vaccinați, trebuie să continuăm să păstrăm distanța în spațiile publice, să rămânem acasă când suntem bolnavi, să ne testăm și să ne spălăm pe mâini”, spune ministrul Sănătății, Bent Høie. „Numărul infectărilor este în creștere și sunt deja la începutul unui al patrulea val”, completează el.

Pe de altă parte, autoritățile au eliminat restricțiile legate de educația la distanță pentru elevi. „Elevii pot reveni în sfârșit în sălile de clasă și pot participa la cursuri față în față, după un an și jumătate”, declară Henrik Asheim, ministrul Cercetării și Învățământului Superior.

Norvegia – unde epidemia Covid-19 este în mare parte sub control – a început la mijlocul lunii iunie a treia fază a planului de relaxare a restricțiilor (din cele patru). Țara cu 5,4 milioane de locuitori folosește doar vaccinuri ARN mesager (Pfizer/BioNTech și Moderna).

Un milion de doze suplimentare ale vaccinului Moderna urmează să sosească în țară, accelerând astfel campania de vaccinare. „Odată cu această livrare, toți adulții cu vârsta peste 18 ani vor fi complet imunizați în primele două săptămâni din septembrie”, spune premierul Erna Solberg.

Norvegia a înregistrat 143.207 cazuri Covid-19 de la începutul pandemiei și 808 de decese.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook