Noile variante ale coronavirusului provoacă îngrijorare în Europa. Sunt așteptate noi restricții de trafic

Noile variante ale coronavirusului provoacă îngrijorare în Europa. Sunt așteptate noi restricții de trafic

Ambasadorii statelor membre UE au aprobat vineri o propunere a Comisiei Europene care prevede o nouă cartografiere a zonelor puternic afectate de Covid-19 și restricții mai stricte de circulație pentru respectivele regiuni.

Comisia a prezentat luni recomandările – neobligatorii – care vizează „descurajarea puternică a călătoriilor neesențiale, evitând totodată închiderea frontierelor sau interdicțiile generale de călătorie”.

CE intenționează să adauge o nouă categorie de zone pe harta europeană a sănătății, publicată în fiecare săptămână de către agenția responsabilă cu monitorizarea epidemiei, ECDC.

Zonele „vișinii” corespund regiunilor cu rată de incidență mai mare sau egală cu 500 de cazuri la 100.000 de locuitori, calculată pe parcursul a 14 zile.

Pentru respectivele zone ar trebui să se aplice teste și carantină chiar și în cazul călătoriilor esențiale. Însă sunt prevăzute anumite scutiri pentru locuitorii din zonele de frontieră și pentru lucrătorii din sectorul transporturilor.

Potrivit unei hărți preliminare, 14 țări din UE au cel puțin o regiune clasificată ca „vișinie”.

Sunt posibile măsuri suplimentare

Comisia încearcă să coordoneze măsurile statelor membre, nerăbdătoare să evite repetarea scenariului din primăvara trecută, când blocarea frontierelor a provocat haos în circulația persoanelor și a mărfurilor în interiorul UE și al spațiului Schengen.

Portugalia, țara care deține președinția semestrială a UE, a declarat în cadrul ședinței ambasadorilor că sunt posibile măsuri naționale suplimentare, potrivit unei surse diplomatice. Statul a decis joi să interzică călătoriile neesențiale în străinătate, timp de două săptămâni. Belgia a luat o măsură identică începând de miercuri, până la 1 martie.

Germania, la rândul său, are în vedere o reducere drastică a traficului aerian cu țările pe care le consideră a fi cele mai afectate de noile variante ale coronavirusului, inclusiv Portugalia.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook