Nigeria| Șase turiști francezi și doi nigerieni au fost executați de presupuși teroriști înarmați

Nigeria| Șase turiști francezi și doi nigerieni au fost executați de presupuși teroriști înarmați

Opt oameni, șase francezi și doi nigerieni au fost uciși duminică, 9 august de bărbați înarmați care au venit cu motociclete în zona Kouré din Nigeria, locul unde se află ultimele turme de girafe din Africa de Vest, spune o sursă oficiala pentru AFP. Informații confirmate de presedintele Franței, care nu a confirmat însă numărul victimelor.

„Există opt morți: doi nigerieni, inclusiv un ghid (turistic) și un șofer, ceilalți șase sunt francezi”, a declarat pentru AFP guvernatorul Tillabéri (sud-vestul) Tidjani, Ibrahim Katiella.

La câteva ore după acest anunț, ONG-ul Acted a declarat că printre „victime” există mai mulți dintre angajații săi.

Un Consiliu al Apărării va avea loc la Élysée marți

„Atacul a avut loc în jurul orei 11:30 (10:30 GMT) la 6 km est de orașul Kouré”, a declarat pentru AFP o sursă apropiată serviciilor de mediu.

„Majoritatea victimelor au fost împușcate și o femeie care a reușit să scape a fost prinsă și ucisă prin înjunghiere. La fața locului, am găsit un încărcător gol, fără cartușe”, a menționat această sursă. „Identitatea atacatorilor nu este cunoscută, dar au venit cu motocicletele prin tufișuri și au așteptat sosirea turiștilor. Vehiculul închiriat de turiști aparține ONG-ului Acted”.

Emmanuel Macron a denunțat „atacul mortal care a lovit în mod laș un grup de lucrători umanitari” și a afirmat că vor fi implementate „toate mijloacele” pentru a „elucida” circumstanțele acestui „atac”.

Șeful statului, care a vorbit cu omologul său nigerian, Mahamadou Issoufou, a adăugat că „hotărârea lor de a continua lupta comună împotriva grupărilor teroriste din Sahel” a rămas „intactă”.

Elysee a declarat în comunicatul său că un consiliu de apărare va avea loc marți dimineață „sub autoritatea președintelui Republicii și pe baza informațiilor care vor fi transmise de autoritățile nigeriene și franceze”.

Armata franceză a oferit sprijin trupelor nigeriene după atac, a anunțat personalul armatei din capitala franceză.

Zona sensibilă a celor trei granițe

Potrivit Ministerului de Interne din Nigeria „sunt în curs de desfășurare operațiuni de investigare și de căutare, în colaborare cu partenerii noștri pentru a găsi autorii acestor acte și pentru a consolida securitatea în zonă”.

Polițiștii iau probe, alături de pompierii care se pregătesc să înlăture cadavrele din zonă, potrivit corespondentului AFP la fața locului.

Acesta este primul atac care a vizat turiștii occidentali în această zonă, de când a devenit o atracție turistică în urmă cu aproximativ 20 de ani, când o mică turmă de girafe peralta, o specie care a dispărut de pe restul planetei găsiseră acolo un loc linistit, departe de braconieri și prădători.

Regiunea Tillabéri este localizată în zona „celor trei frontiere” dintre Niger, Burkina Faso și Mali, care a devenit un refugiu al jihadiștilor sahelieni, inclusiv al statului islamic din Marea Sahara (EIGS). Motocicletele au fost interzise încă din ianuarie, în încercarea de a împiedica circulația jihadistilor.

Sursa: Huff Post

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook