Moderna anunță vaccinul cu cea mai mare eficacitate, dintre cele testate până acum. „Poate preveni Covid-19, inclusiv forma severă”

Moderna anunță vaccinul cu cea mai mare eficacitate, dintre cele testate până acum. „Poate preveni Covid-19, inclusiv forma severă”

Compania americană de biotehnologie Moderna a anunțat astăzi că vaccinul său împotriva Covid-19 are eficacitate de 94,5% în reducerea riscului de a contracta boala, similar cu eficiența de 90% anunțată săptămâna trecută de Pfizer / BioNTech.

Acest lucru înseamnă că riscul de îmbolnăvire cu Covid-19 a fost redus cu 94,5% între grupul placebo și grupul vaccinat, ale studiului clinic în desfășurare în Statele Unite: în acest caz, 90 de participanți al grupului placebo s-au contaminat cu Covid-19, contra a 5 din grupul vaccinat.

Dacă acest nivel de eficacitate ar fi același în populația generală, ar fi unul dintre cele mai eficiente vaccinuri disponibile, comparabil cu cel împotriva rujeolei, 97% eficient în două doze, potrivit Centrelor Americane de Prevenire și Control al bolilor (CDC). Prin comparație, vaccinurile împotriva gripei au oscilat între 19% și 60% eficacitate în ultimele zece sezoane, potrivit CDC.

Vaccinul Pfizer este eficient 90%, iar vaccinul rusesc Sputnik V 92%, conform rezultatelor preliminare publicate săptămâna trecută.

Potrivit comunicatului de presă, nu s-a înregistrat niciun pacient cu o forma grava de Covid-19 în rândul persoanelor vaccinate. Potrivit Moderna, aproximativ 9-10% dintre persoanele vaccinate au avut efecte secundare după a doua doză, cum ar fi oboseală, rigiditate sau roșeață în jurul locului de injectare.

„Acesta este un moment esențial în dezvoltarea vaccinului nostru împotriva Covid-19”, a spus șeful Moderna, Stéphane Bancel. „Această analiză intermediară din studiul nostru de fază 3 ne oferă primele indicații clinice că vaccinul nostru poate preveni boala Covid-19, inclusiv forma severă”.

Dar aceste rezultate nu au fost încă evaluate de oameni de știință independenți. Peste 30.000 de participanți participă la teste pe scara largă, așa-numitul studiu clinic de fază 3, care a început în iulie.

O viitoare campanie de vaccinare

Moderna intenționează să solicite autorizația de introducere pe piață „în următoarele săptămâni”. Dacă vaccinul ar fi aprobat de Agenția SUA pentru Medicamente (FDA), viteza de dezvoltare ar fi o premiera științifică, la mai puțin de un an de la apariția virusului din China.

În anii 1950 a fost nevoie de 9 ani pentru a dezvolta și autoriza vaccinul împotriva rujeolei. În ultimii zece ani, timpul mediu de dezvoltare pentru cele 21 de vaccinuri aprobate de FDA a fost de opt ani, potrivit unui studiu din revista Jama.

În Europa, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a instituit o procedură rapidă, care îi permite să revizuiască datele privind siguranța și eficacitatea vaccinurilor pe măsură ce acestea devin disponibile, chiar înainte ca producătorul să depună cererea de autorizare formală. Moderna a devenit luni al treilea proiect de vaccinare care a suferit această „revizuire continuă”, după cele de la Oxford / AstraZeneca și apoi de la Pfizer / BioNTech, la începutul lunii octombrie.

Vaccinările în Uniunea Europeană ar putea începe „în primul trimestru al anului 2021” într-un scenariu „optimist”, a declarat pentru AFP directorul agenției europene responsabile de epidemii.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook