Mituri desființate despre coronavirus – Organizația Mondială a Sănătății

Mituri desființate despre coronavirus – Organizația Mondială a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății(OMS) a publicat o serie de informații menite să facă lumină în cazul zvonurilor despre coronovirus. Parte din cele spuse despre noul virus sunt fie false, fie greșit înțelese.

Virusul nu rezistă în anotimpul cald – FALS

Epidemia s-a extins și în zone cu climat cald, nu există o limitare în funcție de temperatura de afară. Indiferent de gradele din termometre, trebuie să respecți normele de igienă personală.

Gerul sau zăpada pot ucide coronavirusul – FALS

Cercetările nu au confirmat că vremea rece poate afecta coronavirusul. Temperatura corpului uman rămâne la 36,5-37 de grade Celsius, indiferent de vremea de afară. Cea mai eficientă metodă de a te proteja rămâne spălatul frecvent pe mâini cu apă și săpun sau cu o soluție pe bază de alcool.

Poți preveni îmbolnăvirea dacă faci băi fierbinți – FALS

Dacă îți speli corpul cu apă la o temperatură ridicată nu vei preveni instalarea virusului. Temperatura corpului rămâne aceeași, chiar dacă apa e fierbinte. În plus, riști să îți provoci arsuri dacă exagerezi.

Țânțarii pot transmite COVID-19 – FALS

Nu există informații oficiale care să confirme acest lucru. Coronavirusul se transmite în principal prin particulele degajate de o persoană îmbolnăvită atunci când tușeste ori strănută, sau prin particule de salivă. Evită contactul cu persoanele care dau semne de răceală.

Uscătoarele cu aer cald opresc virusul – FALS

Îți poți usca mâinile cu ajutorul unui astfel de uscător sau cu prosoape de hârtie, dar important este să te speli cât mai des pe mâini cu apă și săpun. Uscătoarele nu au un efect de limitare a virusului.

Lămpile cu ultraviolete omoară virusul – FALS

Nu ar trebui să folosești un asemenea dispozitiv pentru a-ți steriliza mâinile. Tot ce poți obține astfel este o iritație a pielii.

Scannerele termice sunt eficiente în depistarea bolii – FALS

Scannerele pot depista o persoană care deja are febră din cauza coronavirusului, însă nu pot depista o persoană care poartă virusul, dar nu are încă această manifestare. Durează între 2 și 10 zile până când apar strările febrile.

Dacă pulverizezi alcool sau clor pe tot corpul neutralizezi virusul – FALS

Nu poți distruge un virus care a intrat deja în corp prin a pulveriza substanțe pe suprafața pielii. În plus, există riscul să îți afecteze pielea sau hainele. Alcoolul sau clorul sunt însă recomandate pentru a curăța obiecte sau suprafețe cu care intri în contact.

Vaccinul contra pneumoniei te protejează de coronavirus – FALS

Noul virus este foarte diferit față de ce cunoșteam până acum, așa că este nevoie de un vaccin dedicat acestui tip de infectare. Cercetătorii lucrează în această direcție.

Usturoiul previne infectarea – FALS

Deși este un aliment foarte sănătos și un bun antibiotic, usturoiul nu te poate proteja împotriva coronavirusului.

Persoanele vârstnice se infectează mai usor – FALS

Vârsta nu reprezintă o barieră în calea virusului. Într-adevăr, persoanele în vârstă sau cele care au deja o afecțiune (astm, diabet, boli cardiovasculare) sunt mai vulnerabile în fața COVID 19, dar oameni de toate vârstele pot contacta virusul.

Antibioticele pot preveni sau trata coronavirus – FALS

Antibioticele nu acționează împotriva virusurilor, ci a bacteriilor. Nu folosi acest tip de medicamente pentru a preveni sau trata noul virus.

Ascultă mai multe aici!

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook