Ministrul Sănătății francez, Olivier Véran, spune că în Franța nu sunt motive de îngrijorare cu privire la un al doilea val de COVID

Ministrul Sănătății francez, Olivier Véran, spune că în Franța nu sunt motive de îngrijorare cu privire la un al doilea val de COVID

„Nu mai este virusul cel care ne urmărește, noi suntem cei care îl urmărim.”
Ministrul Sănătății, Olivier Véran a acordat un interviu postului de radio Europe 1.

Dacă fenomenul epidemic pare să se fi terminat în Franța, anumiți membri ai comunității științifice alertează asupra posibilității unui al doilea val de contaminări cu Covid-19.
Este suficientă strategia „Testare, urmărire, izolare” susținută de autorități?
Franța a înregistrat încă 21 decese Covid-19 suplimentare în ultimele 24 de ore, în timp ce internările la reanimare continuă să scadă.

„Astăzi nu mai este virusul cel care ne urmărește, noi suntem cei care îl urmărim”, asigură Olivier Véran. „Cu doar 1% din testele pe care le efectuăm care revin pozitive, cu indicatori urmariti oră cu oră în toată țara.
Facem totul pentru a nu mai fi necesar să efectuăm o izolare așa cum a cunoscut-o Franța“.
Pentru ministru, ipoteza unei a doua izolări generalizate se îndepărtează. „Ieșim din starea de urgență pentru sănătate pe 11 iulie, ceea ce înseamnă că nu vom mai avea mijloacele legale pentru a realiza o izolare generală”, a spus el.

„În cazul unui al doilea val al virusului, Franța este pregătită”, spune ministrul Sănătății.
Mai întâi pregătim spitalele. Suntem capabili, dacă va exista un al doilea val, să deschidem 12.000 de paturi în terapie intensivă, în timp ce avem doar 5.000 în timp normal și am avut 9.000 în timpul primului val”.
„Putem să primim până la 30.000 de pacienți în secțiile de reanimare cu medicamente, ventilatoare, echipe de medici și asistente”, explică el.
Avem un plan pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili: cei sărmani, izolați sau aflați în căminele de bătrâni … Și un plan pentru a putea derula programul „Testare, urmărire și izolare.”

Planul de testare:
Ministrul a anunțat joi o campanie de testare la scară largă pentru a identifica „posibile focare inactive”. Un experiment va începe în regiunea Parisului, unde 1,3 milioane de locuitori din aproximativ treizeci de municipalități vor primi bonuri de la asigurările de sănătate pentru teste gratuite.
„Am desfășurat campanii masive de testare”, a spus ministrul Sănătății, apărându-se de acuzația că ar fi lansat această inițiativă prea târziu.
„Facem operațiuni de testare care se desfășoară, de exemplu, în centrul orașului, în fața unei clădiri, într-o sală de sport unde îi invităm pe toți cei care doresc, chiar și fără simptome, să vină si să se testeze. Există zeci de teste care se fac în fiecare zi și doar 1% din ele sunt pozitive. Deci 99% dintre persoanele testate nu au coronavirus”, continuă el.
„Din această operațiune masivă într-un mediu de asimptomatici am observat că există focare, dar acestea nu se răspândesc în comunitate fiind limitate la câteva cercuri profesionale.
Vrem să analizăm care este impactul general. Există un aspect de cercetare, un aspect epidemiologic și un aspect de monitorizare a sănătății”, a adăugat ministrul.

Mai multe detalii aici.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook