Ministrul britanic al Sănătății a folosit filmul Contagion ca sursă de inspirație pentru campania de vaccinare

Ministrul britanic al Sănătății a folosit filmul Contagion ca sursă de inspirație pentru campania de vaccinare

Contagion, un film vizionar? Uneori este doar un scurt pas de la realitate la ficțiune. Unii cinefili au observat similitudini între film și modul în care s-a răspândit coronavirusul. Acum, politicienii recunosc influența acestuia asupra gestionării crizei.

Ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock, a declarat că s-a inspirat din lungmetrajul lui Steven Soderbergh pentru a dezvolta strategia de vaccinare din Regatul Unit, țara devenind prima din lume care aproba un vaccin împotriva Covid-19, pe 8 decembrie 2020. „Filmul arată că momentul de tensiune din jurul programului de imunizare nu este înainte de a fi lansat – când oamenii de știință și producătorii lucrează împreună într-un ritm rapid – este atunci când vine vorba de stabilirea priorităților”.

Problema prioritizării

Pentru a evita o eventuală tragere la sorți privind prioritizarea, cum se întâmplă în film, Matt Hancock a comandat un număr mare de doze. „Nu numai ca am insistat să comandăm în așa fel încât fiecare adult să primească cele două doze, dar am solicitat și consiliere științifică privind stabilirea priorităților și am prezentat progamul în mod public în august sau septembrie, astfel încât să nu existe nu o mare dezbatere asupra priorității”, precizează el.

Într-un alt interviu, acordat canalului ITV, Hancock a menționat că nu s-a inspirat doar din filmul Contagion, făcând referire și la controversa dintre Uniunea Europeană și laboratorul AstraZeneca.

UE a acuzat săptămâna trecută gigantul farmaceutic că nu dorește să își folosească fabricile britanice pentru a produce vaccinuri pentru Europa. „Unul dintre lucrurile pe care le-am făcut încă de la început a fost să insist asupra faptului că, atunci când a fost disponibil vaccinul (AstraZeneca/Oxford), pe care l-am susținut de la început, am insistat ca producția britanică să protejeze cetățenii din Marea Britanie în primul rând. Și, în calitate de ministru al Sănătății, este datoria mea ”, a spus Matt Hancock.

Guvernul se bazează pe vaccinare pentru a permite ieșirea din cea de-a treia izolare care este în vigoare în Regatul Unit. Pragul de 10 milioane de persoane parțial vaccinate a fost trecut miercuri, ceea ce reprezintă „un pas semnificativ”, a scris Matt Hancock pe Twitter.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook