Miliardarul chinez Jack Ma a dispărut de două luni din sfera publică, după ce a criticat regimul de la Beijing

Miliardarul chinez Jack Ma a dispărut de două luni din sfera publică, după ce a criticat regimul de la Beijing

Miliardarul chinez, creatorul site-ului de comerț electronic Alibaba și al 25-lea cel mai bogat om din lume, conform clasamentului Bloomberg, „lipseste” de la sfârșitul lunii octombrie. De la acea dată, el nu a mai apărut în public, subliniază Financial Times. Coincidență sau nu, pe 24 octombrie, Ma a susținut un discurs deosebit de critic la adresa regimului chinez. Suficient pentru a alimenta speculațiile.

Ultimele săptămâni fost dificile pentru Jack Ma. După discursul în care cerea o reformă a sistemului financiar chinez, patronul, un self-made-man de 56 de ani, a căzut în dizgrație. Ulterior, el a fost supus unor sancțiuni financiare. Beijingul a ales să suspende IPO-ul Ant, banca online deținută de Alibaba. Anularea operațiunii, care însuma cel puțin 35 de miliarde de dolari pe piețele financiare, a scufundat cota Alibaba pe bursă. Apoi, pe 24 decembrie, regimul comunist a anunțat deschiderea unei anchete, suspectând grupul de „practici de monopol”. În ciuda problemelor întâmpinate de compania sa, Jack Ma nu a apărut o niciodată în public în ultima perioadă, potrivit cotidianului financiar londonez.

O dispariție digitală?

În noiembrie, Jack Ma ar fi trebuit să jurizeze fina Africa’s Business Heroes, o emisiune-concurs destinată antreprenorilor de pe continentul african, cu premii de 1,5 milioane de dolari. Dar Jack Ma a lipsit, fiind înlocuit de Lucy Peng, unul dintre directorii grupului Alibaba. Potrivit unui purtător de cuvânt al grupului, înlocuirea a fost legată de o problemă de programare. Dar fotografia lui Jack Ma a dispărut și de pe site-ul spectacolului și dintr-un videoclip promoțional, precizează Financial Times. Ultimul tweet postat de Jack Ma este din 10 octombrie 2020.

Regimul chinez nu a ezitat să neutralizeze oamenii de afaceri care au criticat puterea. Pe lângă Jack Ma, mai mulți antreprenori au fost ținta autorităților. Ren Zhiquiang, magnat imobiliar, a fost condamnat la 18 luni de închisoare, Sun Dawu, fondatorul grupului Dawu și soția sa au fost arestați după ce au criticat intervenția poliției pe rețeaua socială Weibo. Aceste arestări vin după decizia Comitetul Central al Partidului Cominist de a-și consolida prezența în companii.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook