Majoritatea măștilor sunt ineficiente dacă nu este respectată și distanțarea

Majoritatea măștilor sunt ineficiente dacă nu este respectată și distanțarea

Măștile nu țin locul distanțării. Este concluzia unui studiu publicat de Institutul American de Fizică. Cercetătorii au testat eficacitatea a cinci tipuri de măști, privind răspândirea picăturilor care transportă coronavirusul.

Fiecare dintre materialele testate contribuie la reducerea numărului de picături, dar pentru majoritatea protecția oferită este insuficientă la o distanță mai mică de 1,83 metri.

Pentru a-și demonstra punctul de vedere, cercetătorii au creat un generator de aer care imită tusea și strănutul uman, eliberând mici particule lichide. Au blocat fluxul picăturilor cu cinci tipuri de materiale: o mască obișnuită, de pânză, o pânză cu două straturi, o pânză umedă cu două straturi, o mască chirurgicală și o mască N95.

N95, cea mai eficientă, a oprit 100% din picături, dar masca obișnuită din țesătură, de exemplu, a permis să treacă aproximativ 3,6% dintre picături. Acest procent este suficient pentru a infecta un individ care nu respectă distanțarea, mai ales dacă o persoană pozitivă strănută sau tușește în mod repetat. „O mască ajută cu adevărat, dar dacă oamenii sunt foarte apropiați unul de altul, există șansa de a răspândi sau de a contracta virusul. Purtarea măștii nu ajută. Trebuie respectate ambele: măștile și distanțarea”, a declarat unul dintre autori, Krishna Kota, profesor la universitatea de stat din New Mexico.

„Protecție substanțială, dar incompletă”

Un singur strănut poate genera până la 200 de milioane de particule virale, în funcție de purtătorul virusului. Studiul nu ia în considerare modul de folosire al măștilor, proporția picăturilor răspândite în aer fiind ridicată dacă sunt utilizate prost. În august, cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au ajuns la concluzia că o persoană fără mască, aflată la doi metri de o persoană care tușește, este expusă la de 10.000 de ori mai multe particule infectate decât cineva care poartă mască dar stă la doar 50 de centimetri.

„Purtarea unei măști oferă protecție substanțială, dar incompletă, prin reducerea numărului de picături produse prin strănut sau tuse, care altfel ar intra în contact cu o persoană fără mască. Trebuie luată în considerare minimizarea sau evitarea, dacă este posibil, a interacțiunilor umane față în față sau frontale ”, adaugă Krishna Kota.

Sursa: L’Express

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook