Mai mult de jumătate dintre români nu-și permit o vacanță de o săptămână pe an

Mai mult de jumătate dintre români nu-și permit o vacanță de o săptămână pe an

Un studiu Eurostat pentru anul 2019 arată că România este pe primul loc în rândul țărilor europene a căror cetățeni nu-și permit o vacanță de o săptămână pe an. 54% dintre români nu pot pleca o săptămână în vacanță, din motive financiare, în timp ce media europeană este de 29%.

Pe locul doi este Grecia, unde 49% dintre cetățeni se află în această situație, urmată de Croația (48%), Cipru (45%) și Italia, cu 44%.

La polul opus al clasamentului se află Suedia, unde doar 10% din populație nu pot pleca într-o vacanță de o săptămână, urmată de Danemarca și Luxemburg, ambele cu 11%, Finlanda (12%), Germania și Austria – 13%.

Media europeană a scăzut față de 2010, când 39% din populație nu putea avea o vacanță de o săptămâna pe an. Însă trendul descendent este puțin probabil să se păstreze și pentru 2020, din cauza crizei economice care se preconizează, dar și a restricțiilor de circulație instituite pentru a controla pandemia de coronavirus.

Comparat cu 2010, procentul celor care nu-și permit o vacanță de o săptămână pe an a scăzut în majoritatea statelor membre, cu excepția Italiei și a Greciei, unde a existat o creștere de 4, respectiv 3 procente.

În schimb, cu 27% mai mulți bulgari și polonezi pot pleca într-un astfel de concediu față de situația anului 2010.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook