Macron recunoaște eșecul campaniei de vaccinare în UE. „Ca un diesel, pornește lent și merge mult”

Macron recunoaște eșecul campaniei de vaccinare în UE. „Ca un diesel, pornește lent și merge mult”

Într-un interviu acordat presei din Grecia, președintele francez a recunoscut că Uniunii Europene „i-a lipsit ambiția” privind vaccinarea. Spre deosebire de americani. Cuvintele voiau să fie liniștitoare, dar, mai presus de toate, sună ca o recunoaștere a eșecului, pe măsură ce epidemia reapare în Europa. Întrebat despre campania de vaccinare din UE, Emmanuel Macron a făcut comparația cu „un motor diesel”. „Ne recuperăm. Suntem cam ca un diesel […] pornește lent și merge mult”, a declarat președintele într-un interviu difuzat de televiziunea greacă.

Liderul francez crede că Europa ar trebui să recupereze întârzierea. UE a „comandat 2,5 miliarde de doze, deci s-au făcut unele lucruri privind solidaritatea, pentru a planifica viitorul. Până în a doua jumătate a anului, vom fi regiunea care va produce cele mai multe vaccinuri din lume”, i-a spus lui Nikos Aliagas, care l-a intervievat la Palatul Elysée pentru Canalul ERT, cu ocazia bicentenarului independenței grecești.

„Ne-a lipist doza de nebunie”

„Americanii au avut un merit. În vara anului 2020 au spus:„ Hai să punem banii jos si să mergem înainte”, a recunoscut Emmanuel Macron. Au mai multe [vaccinuri]. Au avut mai multă ambiție decât noi. Iar banii pe care i-am cheltuit noi pentru izolare, ei i-au cheltuit pentru vaccinuri și cercetare”.

„Nu am fost suficient de rapizi, nu suntem suficient de puternici în acest sens. Am crezut că va dura mult până va apărea vaccinul.  Și cred că asta trebuie să fie o lecție. Ne-a lipsit ambiția, doza de nebunie, n-am stiut să spunem: „e posibil, hai să mergem”. Suntem, poate, prea raționali ”.

Din cauza crizei de sănătate, Emmanuel Macron și-a anulat participarea la ceremoniile programate joi, 25 martie la Atena, pentru bicentenarul independenței Greciei.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook