Luvrul este pustiu| „Reușești să fii aproape singur în fața Mona Lisei”

Luvrul este pustiu| „Reușești să fii aproape singur în fața Mona Lisei”

Odată cu criza, celebrul muzeu Luvru și-a pierdut vizitatorii. „Un muzeu gol nu este de dorit”, a spus directorul Jean-Luc Martinez la Europe1, dar invită vizitatorii să vină să o vadă pe Mona Lisa, deoarece este posibil să fii „aproape singur în fața celui mai faimos tablou din lume”.

Criza coronavirusului a golit muzeele, mai ales de vizitatorii străini. Celebrul muzeu Luvru nu face excepție de la regulă. Jean-Luc Martinez i-a invitat pe curioși să încerce experiența. „Chiar și în sala Mona Lisei, în timpul zilei poți fi aproape singur în fața celui mai faimos tablou din lume. Acum este momentul să vii să-l vezi.”.

Între 60 și 75% din frecvența obișnuită, în această vară

Cu puțin peste jumătate de milion de vizitatori în această vară, Luvrul a cunoscut o reducere a numărului de vizitatori până la 75% în iulie și 60% în august (din numărul obișnuit de vizitatori). „Majoritatea vizitatorilor noștri, în special vara, provin din afara Europei: Statele Unite, Coreea, China, Brazilia… Deci știam, estimările noastre s-au dovedit a fi corecte. Acești vizitatori nu au mai venit, dar vizitatorii francezi și europeni au fost prezenți”, spune Jean-Luc Martinez.

„Un muzeu gol nu este scopul unui muzeu”

Președintele Luvrului, însă, a reamintit că „un muzeu gol nu este scopul unui muzeu”. Pentru a compensa lipsa vizitatorilor, în timpul izolării, muzeul Luvru a organizat tururi virtuale, dar „nu este la fel ”, afirmă Jean-Luc Martinez. „Nimic nu înlocuiește vizită fizică, întâlnirea cu materialitatea unei lucrări, dar și întâlnirea cu oamenii! Mergi la muzeu să vorbești cu prietenii tăi, să fii cu bunicii tăi, cu copiii tăi… și să cunoști întreaga lume, când sunt turiști de pe tot globul! Face parte din plăcerea vizitei.”.

Sursa: Europe1

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook