Italienii deschid mâine restaurantele, cu sau fără autorizație. „Răbdarea noastră are limite, vom redeschide!”

Italienii deschid mâine restaurantele, cu sau fără autorizație. „Răbdarea noastră are limite, vom redeschide!”

O revoltă își face apariția pe rețelele de socializare italiene. Sub hastagul #IoApro (Eu, deschid), mulți proprietari de restaurante spun că vor redeschide vinerea aceasta, cu sau fără aprobarea guvernului. „Răbdarea noastră are limite, vom redeschide!”.

Nu au nicio problemă în a respecta stingerea în vigoare, de la 22:00 la 05:00, și nu doresc să minimalizeze impactul pandemiei, asigură ei. Vor avea gel, măști și vor păstra distanța între mese. Dar toți amintesc dorința lor de a munci și nevoia de a plăti chiriile, facturile și angajații. În concluzie, începând de vineri, restaurantele vor fi deschise „de la micul dejun până la cină”.

Data de 15 ianuarie nu a fost aleasă întâmplător. Coincide cu sfârșitul decretului publicat la începutul lunii decembrie, care a definit limitările în vigoare în Italia și punerea în aplicare a unor noi măsuri, care trebuie anunțate zilele următoare. Forțați să închidă în timpul sărbătorilor, italienii s-ar putea aștepta la o redeschidere treptată la mijlocul lunii ianuarie. Dar efortul depus (sau impus) la sfârșitul lunii decembrie nu a fost suficient, iar virusul circulă încă activ în țară.

Mai mult, potrivit ministrului Sănătății, Roberto Speranza, „epidemia se află acum într-o fază de expansiune”. Restricțiile în vigoare ar trebui, prin urmare, extinse. La fel și divizarea țării în trei categorii: galben, portocaliu și roșu. În cele mai afectate regiuni, mesele restaurantelor vor rămâne, probabil, neocupate. Doar livrările vor fi autorizate. Suficient pentru a trezi furia proprietarilor care își vor deschide unitățile începând de vineri. Cinematografele sau sălile de sport ar putea contesta și ele măsurile impuse de autorități.

Populiștii profită de revoltă

Liderul de extremă dreapta, Matteo Salvini, ministru de interne până în septembrie 2019, a venit în sprijinul restaurantelor. S-a postat cu mândrie pe retelele de socializare alături de Umberto Carriera, principalul organizator al mișcării.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook