Israel împrumută palestinienilor 1,4 milioane de doze de vaccin anti-Covid aproape expirate și așteaptă unele proaspete la schimb

Israel împrumută palestinienilor 1,4 milioane de doze de vaccin anti-Covid aproape expirate și așteaptă unele proaspete la schimb
Lucrători palestinieni așteptând să fie vaccinați de autoritățile israeliene. Foto: AP

Israel livrează Autorității Palestiniene din Cisiordania mai mult de un 1 milion de doze de vaccin anti-Covid care sunt aproape de termenul de expirare și așteaptă la schimb același număr de doze, „proaspete”, spre sfârșitul anului. Mișcarea permite palestinienilor să accelereze procesul de vaccinare și ajută Israelul să salveze un număr mare de doze, care altfel ar ajunge la gunoi.

Israel – care a atins deja o rată semnificativă de vaccinare – va folosi dozele returnate de palestinieni pentru administrarea unei a treia doze, spun eperții.

Decizia cabinetului noului premier Naftali Bennett vine în urma criticilor lansate de activiștii palestinieni, care acuză Israelul că nu s-a implicat suficient în protejarea cetățenilor din teritoriile palestiniene pe care le controlează.

Împrumutul de 1,4 milioane de doze va fi compensat printr-o livrare pe care Pfizer s-a angajat să o facă Cisiordaniei în septembrie sau octombrie.

„Vom continua să găsim căi eficiente de cooperare, spre beneficiul cetățenilor din regiune”, spune noul ministru de Externe israelian, Yair Lapid.

Nu este clar dacă Fâșia Gaza, teritoriu care se află în război cu Israelul, va primi o parte din totalul dozelor împrumutate.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook