Isabelle Adjani către Emmanuel Macron: „E timpul să declarăm o stare de urgență culturală”

Isabelle Adjani către Emmanuel Macron: „E timpul să declarăm o stare de urgență culturală”

Lumea culturală este în criză. Actori, regizori, muzicieni și alte personalități din domeniul artistic au lansat o avertizare la postul de radio France Inter, marți, 5 mai, în ajunul propunerilor președintelui Franței privind un sector care se simte uitat în această criză. Printre aceștia, actrița Isabelle Adjani, care i-a cerut lui Emmanuel Macron „să declare o stare de urgență culturală”, într-o scrisoare deschisă.

„Domnule Președinte, este timpul să declarați o stare de urgență culturală”, a spus actrița în vârstă de 64 de ani, care a semnat și scrisoarea din Le Monde, adresată lui Emmanuel Macron săptămâna trecută. O urgență necondiționată, o urgență nelimitată, o urgență în care libertatea de a crea nu va fi pusă la îndoială, deoarece cultura este incompatibilă cu distanțarea socială, deoarece arta este o stare în care libertatea este o necesitate, arta este o stare în care libertatea e lege”.

Un „bun democratic comun”

„Știm, știți, că noi, artizanii vulnerabili dar indestructibili ai culturii, suntem un exponent major al democrației într-o țară, că existența noastră produce un antidot puternic față de tot ce însemnă oprimarea libertății și că noi avem curajul de a vă spune că reluarea activității din cinematografie, teatru, dans, muzică, muzee, trebuie să fie pentru mâine, și nu pentru poimâine ”, adaugă actrița câștigătoare a 5 premii César.

„Da, va trebui să extindem drepturile celor care lucreaza în artă; da, va trebui să punem condiții noi pentru contractele de scurtă durată; da, va trebui să prevenim închiderea permanentă a spațiilor culturale (indiferent de dimensiunea și vocația lor); da, va trebui să scutim de taxe pe cei care depind de artiști și autori”, cere din nou, apărând drepturile profesioniștilor din lumea Culturii, puternic afectați de criza Covid-19.

„Starea de urgență culturală: apărarea unei moșteniri vii care aparține tuturor cetățenilor din Franța. Ajutați-ne să salvăm acest bun democratic comun și neprețuit care este cultura noastră ”, încheie Isabelle Adjani.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook