Ion Alexie: Nu toate testele RT-PCR pot detecta noua tulpină din Anglia

Ion Alexie: Nu toate testele RT-PCR pot detecta noua tulpină din Anglia

Medicul infecționist Ion Alexie spune că dificultatea care apare odată cu noile variante ale coronavirusului este că anumite cazuri nu mai pot fi detectate.

„Există mai multe tipuri de kit PCR care detectează segmente de ARN diferite. De obicei, fiecare kit PCR detectează 3 segmente consecutive.

În cazul virusului mutant din Anglia, tulpina a pierdut un astfel de segment și numai testele PCR care includeau acel segment de ARN pot detecta virusul mutant.

Mutația a făcut ca virusul să piardă 2 aminoacizi din gena care sintetizează proteina S de pe proteina spike. Acestă mutație se numește 69-70 del.

Respectivele kituri PCR, în loc să amplifice și să detecteze 3 segmente din virus, vor amplifica numai două. Deci, rezultatul PCR pozitiv în loc să aibă 3 gene pozitive, va avea numai două, din cauza deleției care a avut loc.

Celelate PCR-uri fie nu vor detecta segmentul deloc, fie vor da o eroare de identificare.

În concluzie, unele dintre testele PCR actuale detectează virusul mutant, pentru că ele depistează 3 gene, iar mutația 69-70 del a eliminat doar una dintre ele. Însă au rămas doua gene detectabile”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook