Instanța ordonă vaccinarea unei bătrâne din Spania, în ciuda refuzului fiicei

Instanța ordonă vaccinarea unei bătrâne din Spania, în ciuda refuzului fiicei

Un judecător spaniol a ordonat vaccinarea unui rezident dintr-un centru geriatric, în ciuda refuzului fiicei sale. Decizia a fost transmisă miercuri de instanța din Santiago de Compostela.

Casa de bătrâni a făcut apel sâmbătă, înainte ca fiica să își exprime clar refuzul, bătrâna având „o capacitate decizională foarte limitată”.

În motivarea sa, magistratul consideră că rezidentul „nu are facultăți specifice pentru a da consimțământul unui act medical”. Deși înțelege rezervele fiicei sale cu privire la posibilele efecte secundare ale vaccinului, el consideră că vaccinarea este „un risc mai mic” decât a nu acționa în niciun fel.

Poziția fiicei „contravine intereselor rezidentului în ceea ce privește menținerea stării de sănătate și evitarea riscurilor”, continuă judecătorul.

El subliniază că decizia se bazează exclusiv pe interesele rezidentului și nu a tuturor rezidenților, având în vedere vaccinarea, în Spania, se desfășoară în mod voluntar și că nimeni nu poate fi obligat să primească injecția pe motiv că ar aduce beneficii comunității.

La fel ca majoritatea țărilor europene, Spania a început campania de vaccinare la sfârșitul lunii decembrie, începând cu angajații și rezidenții caselor de bătrâni.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook