Încă o variantă a SARS-Cov-2 a fost identificată în Marea Britanie. „Imunizarea prin vaccinuri sau infectare anterioară va fi redusă”

Încă o variantă a SARS-Cov-2 a fost identificată în Marea Britanie. „Imunizarea prin vaccinuri sau infectare anterioară va fi redusă”

O nouă variantă a coronavirusului, care prezintă mai multe mutații cheie, a fost depistată în Marea Britanie. Cercetătorii Universității din Edinburgh spun că procedura de secvențiere arată că noua tulpină, denumită B1525, este prezentă în 10 țări, printre care Danemarca, Statele Unite sau Australia. 32 de cazuri au fost identificate până acum în UK. Cele mai vechi probe secvențiate datează din luna decembrie și provin din Nigeria și Anglia.

Experții britanici spun că există similarități cu cealaltă variantă britanică, B117 și conține anumite mutații care provoacă îngrijorare. Printre acestea, mutația E484K de pe proteina Spike – care joacă un rol important în invadarea celulelor umane. Respectiva mutație este prezentă și în variantele plecate din Africa de Sud și Brazilia, iar oamenii de știință consideră că poate ajuta virusul să evite acțiunea anticorpilor.

„Deocamdată nu știm cât de mult se va răspândi noua variantă, dar dacă se va transmite cu succes, imunizarea prin vaccinuri sau prin infectare anterioară va fi redusă drastic”, spune dr. Simon Clarke, profesor de microbiologie celulară la Universitatea Reading.

„Consider că, până când vom afla mai multe despre aceste variante, toate cele care conțin mutația E484K trebuie supuse testării masive, întrucât pare că prezintă rezistență la imunitate”, completează el.

Sursa: The Guardian

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook