În seara asta, pe Smart Radio „Se repetă Hamlet”!

În seara asta, pe Smart Radio „Se repetă Hamlet”!

de Alexandru Anghel

Teatrul nu primește undă verde pentru redeschidere nici din 15 mai, odată cu trecerea la starea de alertă. Chiar dacă restricțiile sunt relaxate treptat în toată lumea, noi nu avem încă un plan concret pentru teatre, cinematografe și alte instituții culturale. Ne lovim din nou de binecunoscutele „s-ar putea să”, „mai vedem”, „analizăm”, „revenim”.
Pofta de spectacole continuă să-ți fie răsplătită însă tot virtual, pe smartradio.ro și pe pagina de Facebook a Teatrului Bulandra, unde am intrat în săptămâna dedicată regizorului Liviu Ciulei.

Astă seară, de la ora 19:00, pe scena virtuală vezi filmul repetițiilor la spectacolul ”Hamlet” de William Shakespeare – „Se repetă Hamlet„, de Corina Tudose. Filmul a fost realizat în anul 2000 cu ocazia repetițiilor la spectacolul ”Hamlet” pus în scenă de Liviu Ciulei la ”Bulandra”.

Interesul regizorului pentru ”Hamlet”, așa cum el însuși declară, datează încă de la vârsta de treisprezece ani, când profesoara de engleză i-a oferit șansa de a citi această piesă în original. ”Hamlet”-ul de la Bulandra, din anul 2000, va fi cel de-al treilea pus în scenă de Ciulei, după montările de mare succes de la Arena Stage, Washington (1978) și de la New York (1984).

Încă de la primele repetiții, regizorul avea să-și surprindă colaboratorii cu dorința sa de a face un spectacol ”foarte strict”, evitând cu bună știință ispita modernizării și a actualizărilor ca și a invențiilor scenice marcate de spectaculos: ”Aici trebuie căutată picătura de mister fără de care nu putem vorbi de frumusețea teatrului.”

Pe scenă revezi actori ca Victor Rebengiuc, Irina Petrescu, Ion Cocieru, Răzvan Vasilescu, Șerban Pavlu, Andrei Aradits sau Mihai Constantin. Marele pariu pe care l-a făcut regizorul cu sine a fost distribuirea lui Marcel Iureș în rolul Hamlet: ”Aș vrea să văd pe fața ta cum arată gândul măcinat de gânduri.”

Filmul va fi difuzat aici în regim de live stream și nu va mai fi disponibil după încheierea transmisiei. Durata: 45 de minute.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook