Grecia aprobă colchicina ca medicament împotriva Covid-19

Grecia aprobă colchicina ca medicament împotriva Covid-19

Comitetul de experți al Ministerului Sănătății din Grecia a decis „integrarea administrării colchicinei administrată oral în protocolul de tratament pentru Covid-19, în urma rezultatelor unui recent studiu canadian care a arătat eficiența medicamentului împotriva coronavirusului”, potrivit unei declarații a EOF, Agenția pentru medicamente din Grecia. Colchicina va fi eliberată „numai pe bază de rețetă”, subliniază EOF.

Institutul de cardiologie din Montreal (ICM) a anunțat vineri că un amplu studiu clinic a arătat că colchicina, un medicament antiinflamator, a fost eficientă în tratarea Covid-19 și reducerea riscului de complicații ale bolii. Rezultatele studiului canadian nu au fost încă publicate într-o revistă științifică, astfel încât oamenii de știință nu au fost capabili să judece veridicitatea afirmațiilor făcute de canadieni.

Potrivit ICM, rezultatele pozitive ale studiului COLCORONA constituie o „descoperire științifică majoră”, care face din colchicină – un puternic medicament antiinflamator utilizat pentru tratarea gutei – „primul medicament administrat oral din lume care ar putea trata pacientii Covid”. Rezultatele studiului au arătat că „colchicina a redus cu 21% riscul de deces sau spitalizare în cazul pacienților Covid-19, comparativ cu placebo”, spune ICM.

Prescrisă până acum pentru probleme cardiologice sau osteoartrită urică, în Grecia, „colchicina va fi acum prescrisă numai pentru tratamentul la domiciliu al pacienților cu vârsta peste 60 de ani, care suferă de coronavirus”, declară pentru AFP Charilaos Samaras, epidemiolog, director al Clinicii Covid-19 din Voula, lângă Atena. Medicamentul ar putea fi prescris și altor pacienți infectați cu coronavirus, care suferă de probleme respiratorii sau cardiologice, spune Samaras. Studiul ICM, realizat în Canada, Statele Unite, Europa, America de Sud și Africa de Sud, a implicat 4.488 de pacienți. Și medici greci au participat la acest studiu.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook