Franța nu se grăbește să înceapă campania de vaccinare. „Mai bine să știm dacă funcționează”, spune strategul programului

Franța nu se grăbește să înceapă campania de vaccinare. „Mai bine să știm dacă funcționează”, spune strategul programului

Medicul Alain Fischer, numit de guvernul francez să conducă strategia de vaccinare, consideră că transparența este cheia încrederii.

Pe măsură ce situația se înrăutățește în SUA, cu 225.000 de contaminări 24 de ore, Rusia a început sâmbătă să inoculeze vaccinul Sputnik V în 70 de centre deschise la Moscova. În Marea Britanie, primele doze de Pfizer-BioNTech sunt administrate deja. În Franța pregătirile sunt în toi.

Pediatrul în vârstă de 71 de ani, consilier al guvernului privind vaccinarea, va fi în centrul campaniei fără precedent care ar trebui să înceapă în ianuarie, în casele de bătrâni, cu cei 1,5 milioane de rezidenți și personal cu risc. În timp ce neîncrederea în vaccin a crescut față de luna septembrie, profesorul emerit de la Collège de France insistă că transparența este cheia încrederii.

Le Journal du Dimanche: Care este misiunea dvs?

Alain Fischer: Guvernul și presedintele doreau ca un om de știință să poată face legătura între puterea politică, populație și agențiile de sănătate. Dar, vă rog, nu mă numiți „Monsieur Vaccin”! Acest cuvânt nu corespunde perfect realității. Suntem un întreg colectiv implicat în această misiune. Eu nu sunt deloc în operațional. Misiunea mea acoperă două aspecte: sfaturi, ceea ce expertiza științifică poate aduce politicii; și comunicarea privind vaccinarea, o problemă esențială.

Cum o veti face?

Comitetul pentru vaccinuri își va continua activitatea de discuții cu producătorii, de colectare de informații și evaluare științifică. Aș dori să creez destul de repede un mic comitet care să combine abilități în biologie și științe umane și sociale pentru a gândi colectiv despre vaccinare. Ar putea reuni membri ai comitetului pentru vaccinuri, alți experți în vaccinare, practicieni în sănătate, sociologi, reprezentanți ai societății civile, asociații de pacienți cu boli cronice.

În timpul prezentării dvs. de joi, prudenta dvs. a fost surprinzatoare. Asumarea incertitudinior științifice nu riscă să bruieze mesajul?

Există două impresii care nu ar trebui date: gata, avem vaccinuri, totul este rezolvat și mergem înainte; sau, dimpotrivă, nu știm suficient, nu mergem nicăieri. Trebuie să procedăm cu prudență, explicând. Baza rămâne o analiză corectă, axată pe incertitudini și cunoștințe dobândite. Acestea vor evolua de la o săptămână la alta în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor, siguranța lor, capacitatea lor de a proteja persoanele în vârstă, durata protecției… Acest lucru va face posibilă consilierea mai bună a factorilor de decizie pentru a pune la punct strategia vaccinării. Înalta Autoritate pentru Sănătate [HAS] a stabilit o schemă; aceasta va evolua.

Este păcat că unii politicieni nu înțeleg că împărtășirea către public a întrebărilor științifice nu este o dovadă a slăbiciunii. Trebuie să spui lucurilor pe nume, altfel ești discreditat. Când știm, știm. Când nu știm, nu știm. Când ești medic – eu continui să fac consultații în fiecare miercuri, chiar dacă sunt pensionar – deciziile iau în considerare o marjă de incertitudine pe care încercăm să o facem cât mai mică posibil. Majoritatea populației este suficient de responsabilă pentru a înțelege acest mesaj. Nu poate fi altfel, din motive de etică și eficiență.

Vaccinările în Marea Britanie încep de luni. Franța întârzie?

Trebuie să ne acordam timp pentru a evalua și organiza. Mai bine să știm dacă funcționează, chiar dacă trebuie să asteptăm câteva săptămâni.

Avem suficiente date despre efectele vaccinului la vârstnici, primii care îl vor face?

Știm că formele severe ale bolii afectează în principal acest grup. Dar, potrivit anunțurilor Pfizer și Moderna, numărul formelor severe este foarte scăzut în grupul vaccinat, în comparație cu grupul de control. Ar trebui colectate informații suplimentare cu privire la eficacitatea vaccinului la vârstnici. A priori medicii sau asistentele din casele de bătrâni, ai căror rezidenți au prioritate, vor fi responsabili pentru efectuarea celor două injecții la trei săptămâni distanță. Ca și în cazul altor vaccinuri, persoanele care fac vaccinul pot prezenta o erupție temporară și dureri de cap. Un punct important: acordul lor prealabil sau cel al familiilor în caz de afectare cognitivă este esențial. Nu va exista vaccinare fără consimțământ. Și nici o obligație, desigur. Ar fi de neconceput pentru un nou vaccin. În sănătatea publică, trebuie mai întâi să încercăm să convingem. Obligația… se recurge la aceasta numai în caz de eșec, de mare amenințare pentru sănătate.

Epidemiologul Arnaud Fontanet insistă că vor apărea efecte secundare grave foarte rare și că acest lucru trebuie spus. Sunteți de acord?

Da, vor exista efecte secundare. Deși este dificil să se stabilească cauzalitatea atunci când acestea sunt extraordinar de rare. Informația și comunicarea se învârt în mod necesar în jurul analizei beneficiu-risc, centrală în procesul decizional. Sunt beneficiile așteptate pentru a proteja împotriva unei boli potențial grave mult mai mari decât riscul posibil al unei patologii legate de vaccinare? Marje mici de incertitudine persistă, dar pe baza datelor parțiale disponibile, acest risc este foarte scăzut. În Franța vom începe cu prudență. Dacă aceste vaccinuri sunt eficiente, beneficiul lor potențial va fi enorm. Vom reduce decesele și spitalizările.

Vaccinurile cu ARN ridică îngrijorări. Este corect?

Dacă datele sunt adevărate, ele par eficiente. În realitate, bucățile de ARN pătrund în celule, dar nu în nucleul lor. Nu pot modifica genomul. Sunt fragile, iar corpul le distruge foarte repede. Ar putea acest vaccin să inducă un răspuns imun patologic? Până în prezent, informațiile sunt liniștitoare. Câteva zeci de mii de oameni au primit aceste produse și nu au fost raportate astfel de efecte secundare. Dacă există un risc, acesta este foarte scăzut. Dar aceste incertitudini reziduale justifică supravegherea crescută în comparație cu alte vaccinuri.

Știm dacă cele mai avansate trei vaccinuri previn și transmiterea virusului?

Aceasta este cea mai complicată informație de colectat; va fi nevoie de timp pentru a vedea dacă oferă protecție colectivă.

Aveți de gând să vă vaccinați?

Desigur, când îmi vine rândul. Intru în grupul de 65-75 de ani și în cel al personalul medical. Ca profesioniști, va trebui să fim bine informați și dăm un exemplu. Toată lumea percepe pericolul – cunoaștem cu toții oameni care au murit sau sunt grav bolnavi din cauza Covid.

Poate începutul vaccinării să prevină un al treilea val?

În următoarele trei luni, vor fi vaccinați cel mult 3 milioane de oameni. Acest lucru nu va avea niciun impact asupra răspândirii virusului și nu ar trebui să apară ca protecție colectivă. În timpul sărbătorilor, este esențial să respectați în continuare toate măsurile de distanțare, purtarea măștii, spălarea mâinilor și limitarea adunărilor familiei sau prietenilor.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook