Franța| Mai multe spitale suspendă administrarea vaccinului AstraZeneca din cauza efectelor secundare frecvente

Franța| Mai multe spitale suspendă administrarea vaccinului AstraZeneca din cauza efectelor secundare frecvente

Campania de vaccinare cu serul AstraZeneca a fost suspendată în mai multe spitale din Franța, dar nu a fost oprită total. Ar trebui să se reia în acest weekend, treptat. Efecte secundare semnificative au fost observate, în principal în cazul persoanelor sub 65 de ani.

Campania de vaccinare cu doze AstraZeneca destinată personalul medical a fost suspendată după observarea mai multor efecte secundare.

La spitalul Saint-Lô din Normandia, 15% dintre lucrătorii din domeniul medical vaccinați au dezvoltat febră și greață a doua zi după vaccinare.

Și la Brest vaccinarea este suspendată. 20% până la 25% din personalul de asistență medicală a trebuit să-și ia liber, în special în departamentele care primeau pacienții cu Covid.

Aceleași proporții a efectelor secundare au fost observate și la spitalul Quimper. În Morlaix, vaccinarea trebuia să înceapă astăzi, dar a fost amânată.

„Creează o atmosferă de neîncredere care nu este benefică”

O suspendare care răspunde „aplicării unui principiu de precauție” mai mult decât unei „realități”, spune specialistul în boli infecțioase prof. Enrique Casalino.

„Vă reamintesc că noi, cei din domeniul medical, ne vaccinăm împotriva gripei în fiecare an și odată la doi – trei ani dezvoltăm febră, suntem puțin răciți, dar strângem din dinți și asta nu ne împiedică să mergem la muncă. Pot înțelege acest principiu de precauție, dar creează o atmosferă de neîncredere care nu este benefică pentru procesul de vaccinare”.

Șef al secției de urgență a spitalului Bichat din Paris, Casalino a fost vaccinat cu vaccinul Pfizer. Și a experimentat, de asemenea, efecte secundare: „După prima doză a fost ca și cum aș fi băut o cafea. La 5 săptămâni am primit a doua doză, iar a doua zi m-am simțit ca și cum aș fi băut prea mult vin cu o zi înainte, eram puțin zdruncinat. Dar nu am avut febră sau dureri de cap, m-am simțit puțin obosit și tulburat”.

Agenția medicamentului nu este îngrijorată, dar face recomandări

Laboratorul AstraZeneca a anunțat de la început: în 12% până la 15% din cazuri există efecte secundare. Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor (ANSM) raporteaă 149 de situații în care au apărut simptome gripale: febră mare, rigiditate, dureri de cap. Afectând în special profesioniștii din domeniul sănătății cu vârstă medie de 34 de ani, aceste simptome nu au fost observate în alte țări ale Uniunii Europene.

ANSM recomandă în continuare vaccinarea, dar într-o manieră etapizată, pentru a evita întreruperea serviciilor spitalicești.

Sursa: BFMTV

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook