Expert belgian în gestionarea crizei Covid, pus sub protecția poliției după ce a fost amenințat cu moartea

Expert belgian în gestionarea crizei Covid, pus sub protecția poliției după ce a fost amenințat cu moartea

Un virusolog se află sub protecția poliției după ce a primit amenințări cu moartea: această poveste stupefiantă are loc în Belgia, unde Marc Van Ranst, a cărui voce deranjează, a devenit ținta protestatarilor „anti-măștilor”, în plină criză a coronavirusului.

La mijlocul lunii august, mișcarea „anti-mască” l-a vizat într-o demonstrație, acuzându-l că este unul dintre principalii autori a ceea ce ei consideră a fi o „mascaradă” (setul de reguli obligatorii antivirus). Participanții, câteva sute care au demonstrat la Bruxelles, au fost invitați să semneze o scrisoare prin care cereau demisia medicului din colegiul de experți care consiliază guvernul cu privire la criza sănătății. Mobilizarea nu a luat cu adevărat amploare.

Omul de știință în vârstă de 55 de ani asigură că amenințările, primite prin e-mail sau pe rețelele de socializare din partea „cercurilor de extremă dreapta”, nu au „nimic de-a face cu epidemia” sau cu îndrumările privind purtarea unei măști sau distanțarea fizică. „Este legat de remarcile mele împotriva rasismului și xenofobiei. Nu pot să nu reacționez la asta, iar partidele de dreapta mă urăsc”, spune medicul din Anvers, care își asumă orientarea sa de stânga.

Însă, dorința cetățenilor de a respecta constrângerile pare să scadă, iar Marc Van Ranst consideră că „punctele de vedere populiste” au mai mult ecou în opinia publică. „Toți cei care spun: Vreau să scap de mască și de bula socială de 5 persoane (numărul maxim de persoane din locuințe diferite care se pot întâlni), atrag multă atenție și pot înțelege, toți ne-am plictisit de virus. Problema este că virusul nu s-a săturat de noi, continuă să ne infecteze așa cum a făcut și în martie”, continuă virusologul.

Un cuvânt puternic

În Belgia, coronavirusul a ucis deja aproape 10.000 de persoane, având una dintre cele mai mari rate de deces din lume, pentru o populație de aproximativ 11,5 milioane de locuitori. Acum, epidemia se reia (autoritățile identifică în jur de 800 de noi cazuri pe zi) iar expertul este îngrijorat.

Van Ranst a criticat guvernul pentru lipsa de reacție la relaxarea vigilenței cetățenilor. Cu factorii de decizie „în mișcare lentă”, Belgia se îndreaptă spre „dezastru”, a scris el pe Twitter, modul său preferat de comunicare.

„Acum populația dorește un nou echilibru între numărul deceselor și funcționarea economiei, este complet de înțeles. Dar ce nivel de decese poate fi considerat acceptabil?”, spune el. „Sunt convins”, continuă el, „ că societatea nu va accepta niciodată ca spitalele să fie copleșite și camioanele militare să trebuiască să evacueze cadavrele din oraș, ca la Bergamo”.

Este trist, dar asta este”

Marc Van Ranst se numără printre experții responsabili de pregătirea strategiei de ieșire din criza coronavirusului. Ceilalți experți „se tem puțin” de Marc Van Ranst, a spus un fost rector al KU Leuven, Rik Torfs, remarcă pe care virusologul în cauză a considerat-o „complet deplasată”.

De câteva luni, o patrulă de poliție îi păzește locuința din suburbiile Anvers-ului, și este, de asemenea, escortat atunci când ia parte la un eveniment public. „Este trist, dar asta este”, a spus virusologul.

Sursa: L’Express

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook