Europa nu impune încă un pașaport de vaccinare, dar solicită „descurajarea” călătoriilor neesențiale

Europa nu impune încă un pașaport de vaccinare, dar solicită „descurajarea” călătoriilor neesențiale

Comisia și Consiliul European solicită „descurajarea” călătoriilor neesențiale. „Suntem total convinși că trebuie să menținem frontierele deschise pentru a asigura buna funcționare a pieței interne, dar și că, în ceea ce privește călătoriile neesențiale, pot fi luate în considerare restricțiile”, spune președintele Consiliului European Charles Michel, insistând asupra coordonării între statele membre.

„Toate călătoriile neesențiale ar trebui descurajate puternic” între țările UE și cele din afara UE, a adăugat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, menționând „situația foarte gravă de sănătate” cauzată, în special, de noile variante.

Pentru a identifica mai bine zonele cele mai expuse riscului, Comisia va introduce în harta epidemiologică „zone roșii închise”, cele în care virusul circulă foarte puternic. Pasagerii din aceste zone vor trebui să facă un test înainte de plecare și să intre în carantină la sosirea, spune Von der Leyen, o măsură deja în vigoare în mai multe state membre. În general, pasagerii care vin din țări din afara UE și care efectuează călătorii esențiale vor trebui să prezinte un test negativ efectuat înainte de plecare.

Incertitudini cu privire la transmiterea virusului de către persoanele vaccinate

În ceea ce privește eliberarea certificatului european de vaccinare, pe care unele țări mediteraneene foarte dependente de turism ar dori să îl folosească drept permis, este necesară prudență, deoarece „prea multe necunoscute stau în cale”, crede Von der Leyen.

„Vaccinarea inhibă transmiterea virusului de la persoana vaccinată? Nu avem încă un răspuns. Cât durează imunitatea? Și apoi întrebările politice: cum să ne asigurăm că respectăm drepturile celor care nu au avut acces la vaccin și ce soluție alternativă să oferim celor care au motive legitime să nu primească vaccinul? Cum protejăm datele personale ale cetățenilor?”, spun germanii.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook