Europa a devenit „ostatica” Rusiei pe piața energetică. „Lașitatea ei crește pe măsură ce se apropie iarna”, spun analiștii

Europa a devenit „ostatica” Rusiei pe piața energetică. „Lașitatea ei crește pe măsură ce se apropie iarna”, spun analiștii

După ce Rusia a contribuit la salvarea Europei şi a decis să suplimenteze aprovizionarea cu gaz în regiune, în contextul prețurilor în creştere, experții spun că un lucru devine clar: Europa se află la mila Rusiei în privinţa alimentării cu energie.

Prețurile au explodat miercuri, înainte de a se retrage grație intervenției preşedintelui rus Vladimir Putin, care a promis livrări mai mari de gaze pentru Europa.

Analiştii din domeniu spun că situația demonatrează vulnerabilitatea Europei în fața Rusiei, care aşteaptă aprobarea Germaniei pentru deschiderea controversatului gazoduct Nord Stream 2, proiect prin care va fi transportat mai mult gaz rusesc în Europa, prin Marea Baltică.

Gazoductul în valoare de 11 miliarde de dolari este acum finalizat, în ciuda demersurilor Statelor Unite, care au avertizat că proiectul va compromite siguranța energetică a Europei.

„Şantaj energetic”

„Europa a devenit ostatica Rusiei în privința rezervelor de energie”, spune Timothy Ash, specialist în piețe emergente la Bluebay Asset Management.

„Este limpede că Rusia ține Europa într-un blocaj energetic, iar Europa este prea slabă pentru a face ceva în această privință”, afirmă el, vorbind despre o formă de „şantaj energetic”.

„Laşitatea Europei creşte pe măsură ce se apropie iarna şi Rusia strânge robinetul şi o lasă să înghețe până când Nord Stream 2 este aprobat”, acuză Ash.

Sursa: CNBC

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook